Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tak på lagerlokal rasade in – byggnaden har nu rivits

Under torsdagen fanns räddningstjänst på plats i Enviken där taket på en lagerlokal rasat in på grund av tung snö och kraftig vind. Det hela slutade med byggnaden fick rivas ner.

Annons

Läs även: SMHI har utfärdat två klass 1-varningar – både plöstlig ishalka och mycket hårda vindar väntas

Läs även: Stora snömängder knäcker träden – "Oroväckande"

Strax efter klockan 09.00 på torsdagsförmiddagen kom ett larm om ras/skred i Enviken, Falu kommun.

Räddningstjänst och polis ryckte ut till platsen där det visade sig att taket på virkesförrådet till gamla snickeriet som rasat. Tyngden från den blöta snön och hård blåst tros ligga bakom raset. Under taket förvarades tre husvagnar, en båt, en traktor och en del virke.

Vid 10.00-tiden var fem man från räddningstjänsten på plats.

– Det är en gavel som står kvar kvar och eftersom det blåser rätt så hårt håller den på att tippa. Vi försöker nu säkra att den inte ska göra det. Tippar den så tippar den ut på Pers väg, berättade Anders Nyman, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt.

På grund av detta gick Trafikverket ut med en varning till trafikanter i området. Enligt dem fans det bli risk för begränsad framkomlighet samt kortare stopp i trafiken.

Enligt uppgift ska ett antal husvagnar ha hamnat under det rasade taket. En restvärdesledare ska komma till platsen för att försöka reda ut saken närmare.

Vid klockan 12.40 på torsdagen pratade tidningen på nytt med Anders Nyman.

– Läget är ungefär detsamma. Gaveln riskerar fortfarande att välta, den är instabil utan taket. Därför har vi spärrat av byvägen som går förbi i närheten, så att ingen ska få den över sig om den välter, säger Anders Nyman.

Vad händer härnäst?

– Vi pratar med fastighetsägaren just nu om att vi vill välta omkull gaveln. Men det måste fastighetsägaren vara med på. Restvärdesledaren från ett försäkringsbolag är på plats, det är flera försäkringsbolag inblandade i detta, för både fastigheten och sakerna som förvaras i fastigheten. Det är lite där vi står just nu, säger Anders Nyman.

Patrik Staffansson blev förvånad när han kom till jobbet imorse. Taket tros ha rasat in någon gång under natten.

Ägaren Patrik Staffansson, som driver Enviken Records i den anslutande byggnaden till virkesförrådet, blev förvånad när han på morgonen kom till jobbet.

– Jag tänkte "vad gör jag nu? I vilken ända ska jag börja?". Så jag gick in och började ringa, säger Patrik Staffansson.

Han och hans bror äger lokalerna sedan några år. Platserna för två av husvagnarna har de hyrt ut. Om taket byggs upp igen är för tidigt att säga.

– Det var ju ett bra tak. Jag fick ju plats med mycket där under. Om den byggs upp igen beror lite på försäkringar och sådant, säger Patrik Staffansson.

Vid 16.30-tiden på eftermiddagen hade räddningstjänsten lämnat platsen.

– Det vi gjorde var att ta ner gaveln som riskerade att falla omkull – men nu är vi klara på plats, berättar Anders Nyman.

– Nu ska de röja undan några plåtar som ligger över de här fordonen, men det gör fastighetsägaren tillsammans med restvärdesledare.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons