Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sune Svadling, Bjursås

Det känns lite overkligt att Sune Svadling är borta. Jag har känt honom i över 50 år. Han var född 1926 och avled i sitt hem i Bjursås den 3 november 2017.

Annons

 Sune var tredje generationen skräddare efter farfar Elias och far Anders-Martin. Han har berättat att han som 15-åring fick åka till Stockholm och gå i skräddarlära hos en släkting innan han återkom till Bjursås och på 1950-talet tog över skrädderi- och klädaffären Svadlings i Bjursås efter sin far.

 Sune, som är min hustrus morbror, var en lugn, driftig,  arbetsam, vänlig hedersman djupt förankrad i sin hembygd och den kristna tron. Vi blev mycket goda vänner under årens lopp och har gjort mycket roligt tillsammans såsom att åka skidor i Sörskog. Sune var en flitig motionär och har genomfört 4 Vasalopp på 1960-talet.  Sommartid motionerade vi i gamla elljusspåret nere i Bjursås Prästskog samt gjorde utflykter med hans motorbåt båt på Siljan. Sune och jag var också medlemmar i Odd Fellow ordern Brödralogen nr 42 Dalarne samt Brödralägret nr 7 Kopparberget.

I Bjursås socknen har Sune som klädhandlare haft ett gott renomé och varit mycket uppskattad. Han hade blick för vilka kläder som skulle passa ens person. Alla gamla bjursingar handlade sina kläder i hans affär Svadlings. Detta goda rykte som en välsorterad klädaffär har sedan på ett förnämligt sätt förvaltats vidare av barnen Britt-Marie och Torbjörn och i dag av Britt-Maries sonhustru Carina.

 Sunes yrkesskicklighet inom klädbranschen har varit stor och uppskattad. Många präster och biskopar har vänt sig till honom för att få sina kaftaner sydda eller reparerade. Vidare har han tillverkat ett  stort antal Bjursåsdräkter för män och därigenom blivit en viktig kulturbärare för bygden. Av den anledningen utnämndes han 2009 vid 83-års ålder till "Årets bjursing" av Styrelsen för Bjursås Sparbank. En mycket hedersam utnämning som var honom väl förtjänt. 

Inom släkten var morbror Sune en centralgestalt och lite av navet i Svadlingssläkten. Man har alltid varit välkommen på besök och han har också varit ett stort stöd för flera. Saknaden kommer att bli stor efter Sune. Han fick dock leva ett långt och innehållsrikt liv och med undantag av de sista åren fick han vara frisk och kry.

 En livsgärning har nu gått till ända och det är med tacksamhet och ljusa minnen som vi tänker på Sune. Sorgen är stor men saknaden är större.

 Per Pettersson, Bjursås

 

 

Mer läsning

Annons