Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Striden om Dalasinfoniettan: Nu öppnar Falun för att bygga helt ny lokal

Striden om Dalasinfoniettan trappas upp. Nu kontrar Falun med flera tänkbara lösningar – bland annat en nybyggnation.

Annons

Borlänge kommun vill locka Dalasinfoniettan, som länge har brottats med lokalproblem, till det planerade kulturhuset i Galaxen – något som väckt starka reaktioner. Och nu kommer nästa drag i striden.

LÄS MER: Anders K Gustafsson ”Vinnaren i kriget mellan Falun och Borlänge blir kulturen”

Under onsdagen presenterade nämligen Falu kommun flera tänkbara åtgärder som ska få sinfoniettan att vilja stanna kvar.

– Det bästa alternativet både för verksamheterna och för Dalarna är om kulturinstitutionerna finns samlokaliserade i Falun. Vi vill därför inbjuda länskulturen och landstinget att titta på de utvecklingsmöjligheter som finns i Falun, skriver Jonas Lennerthson (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, Joakim Storck (C) – kommunalråd – Maj Ardesjö (Mp), gruppledare och Jan Fors (M), oppositionsråd, i ett pressmeddelande.

– Ett ombyggt och utbyggt Folkets Hus i Borlänge verkar vara det enda alternativet som diskuterats men vi ser lösningar i Falun som står sig mycket bra vid en jämförelse och som förmodligen även är ekonomiskt mer fördelaktigt för landstinget och länskulturen.

En ombyggnation av Kristinehallen är ett av förslagen. Foto: Falu kommun

I pressmeddelandet presenterar de tre olika möjliga lösningar: En större ombyggnation av Kristinehallen, en utbyggnad av Kulturhuset tio14 och en nybyggnation vid Magasinet och lokstallarna.

Det sistnämnda alternativet har presenterats för kommunledningen av Kulturföreningen Magasinet.

En möjlig lösning sägs vara en nybyggnation vid Masasinet och lokstallerna. Foto: Falu kommun

"Förslaget innebär en ny fristående byggnad som placeras mellan Magasinet och lokstallarna. Förslaget möjliggör mycket intressanta konsert- och teaterlokaler i kombination med övnings- och repetitionslokaler för båda verksamheterna. Det innebär också goda möjligheter till samordningsvinster som kan förbättra verksamheternas ekonomi", skriver man.

Texten uppdateras

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons