Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sport för kalla nerver

/
  • Lugn och kall.
  • Värmer upp. Tommy Holgersson, Falun, värmer upp inför deltävlingen i mellansvenska elbilscupen. Sammanlagt fanns ett 40-tal tävlande på plats i Gruvrisskolans gymnastiksal på lördagen.
  • Ung förare. Det blir mycket skruvande på bilarna under en tävling. Eric Stenberg, 14, har kört radiostyrd bil i fem år.

Annons

Tävlingen var en deltävling i mellansvenska elbilscupen och lockade ett 40-tal förare.

- Det kan låta som rena lekstugan med radiostyrda bilar. Men det går undan ganska bra, sade Ove Stenberg i SMK Dalas sektion Radiostyrd bilsport, som arrangerade tävlingen.

- Man måste nog se en träning eller tävling själv för att förstå riktigt vad det handlar om. Men jämför man hur de här bilarna är uppbyggda, med leksaker som ungarna har på gatan, finns det knappast någon likhet, fortsatte han.

Bilarna är mycket avancerade och byggda i skala 1:10 eller 1:12. Tävlingar körs enligt Svenska bilsportförbundets reglemente. Även inom radiobilsporten har förarna licenser.

- Större leverantörer har egna team som kör åt dem. Teamen får support med utrustning och kunskap, tips och råd, berättade Ove Stenberg.

På lördagen tävlades det i tre klasser: Superstock, stock och track.

Vilka egenskaper krävs då för att man ska bli en framgångsrik i sporten?

- Man ska ha ett ganska bra inre lugn och kalla nerver och inte göra oöverlagda saker. Grunden är att köra lugnt och snyggt och behärska bilen, sade Ove Stenberg.

- Det bästa brukar vara att köra metodiskt och hålla en jämn och ganska hög fart och bra linje genom hela banan. Det vanligaste misstaget är att bli stressad. Det straffar sig direkt, fortsatte han.

Bilarna skruvar man i regel ihop själv. SMK Dala-sektionen har en träningsbana på Mekanoplast i Norslund där de tränar och mekar på tisdagar och torsdagar.

Men är det inte roligare att hålla på med riktiga bilar?

- Det här är ett intresse som är mer hanterbart. Man kan ha bilarna i en liten skrubb och sitta och skruva lite då och då. Jämfört med en fullstor bil kostar det också väldigt lite, säger Ove Stenberg.

En radiostyrd tävlingsbil i toppklass kostar cirka 4000-5000 kronor.

Utövare finns i alla åldrar, från tioårsåldern och uppåt, med viss tonvikt på 25-35-åringar.

Eric Stenberg, 14, är inne på sin femte säsong.

- Det är en kul hobby. Jag tycker om fart och teknik. Och att meka, åtminstone ibland, berättade han medan han finjusterade sin Yokomo-bil efter träningsvarven i Gruvrisets gymnastikhall.

Finaste meriten hitills är segern i debutantcupen.

- Jag lägger ner ungefär sex timmar i veckan på det här. Och man känner att man utvecklas. Det är precis som i andra sporter, sade Eric Stenberg.

Mer läsning

Annons