Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarskola populärt

/
  • Teaterskola. Solmaz Hoodi och Aucheille Akeza spelar upp en scen på förmiddagens engelskalektion. De tycker att sommarskolan är roligare än vanliga skolan.  Foto: Anna Klintasp
  • Motiverade sommarelever. Solmaz Hoodi, Bella Ndayisenga och Aucheille Akeza är i samma elevgrupp och läser engelska i två veckor. Här är de utklädda för att spela upp en teaterscen om Storbritanniens olika delar.  Foto: Anna Klintasp

Annons

Solmaz Hoodi, Bella Ndayisenga och Aucheille Akeza ska börja nian till hösten. De går i samma engelskagrupp på sommarskolan. I dag har de fått öva in en teaterscen. Alla tre tycker att sommarskolan är bättre än den vanliga skolan.

- Det är som att gå i skolan fast roligare. Vi har mycket bättre lärare och får titta på film, säger Aucheille Akeza.

- Så slipper vi läxor och har sötare lärare, säger Solmaz Hoodi och skrattar.

Axel Pettersson är verksamhetsledare på sommarskolan. Han berättar att den blir mer populär för varje år.

- När jag började som handledare 2003, ett år efter starten, hade den ungefär 25 elever. Nu är vi uppe i 81 elever och 30 handledare sammanlagt, säger han.

Precis som tidigare år håller sommarskolan till i Arenan och Komvux lokaler. Till skillnad från den vanliga skolan finns det mer tid för varje elev. De flesta har gått ut årskurs åtta. Första dagen sätter sig handledarna ner och pratar individuellt med varje elev. Sedan sätts grupper med en till fyra elever ihop efter ämnesval och vilka som arbetar bäst tillsammans. Varje grupp har en egen handledare.

- Här har vi möjlighet att vara individuella och gå mer på djupet av varje elev. Det finns mycket mer ämnes och lärartid. Och sen blir det en slags kompisrelation mellan lärarna och eleverna, handledaren blir en positiv förebild, säger Axel Petterson.

Handledarna är mellan 17 och 19 år gamla. Tillsammans med eleverna sätter de sina egna lektionstider mellan nio och tre på dagarna. Vissa elever får med sig handledningspapper från tidigare lärare där det står vad som behöver förbättras.

- Det fungerar jättebra. En stor del av dem som går här ligger på gränsen till att få IG i något ämne. Nästan alla klarar godkänt gränsen efter att ha gått här, säger Axel Pettersson,

Fakta:

Mer läsning

Annons