Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialen satsar på hemmaplan

Annons

Det kommer alltid finnas ett behov av att placera vissa unga på institution eftersom det ibland finns stora skyddsbehov som bara kan genomföras via heldygnsvård. Men genom att skapa ett bra stöd på hemmaplan går det att korta ned behandlingstiden på institution, eller i vissa fall rent av förebygga placering på institution.

Så resonerar socialnämnden i Falun som beslutat att förvaltningen ska tillsätta ungdomsassistenter från och med den 1 juli i år.

- Det handlar om ett slags intensivstöd till barn och ungdomar. Kan man komma in tidigt och ge stöd och hjälp på hemmaplan så är det ju jättebra, säger Ylva Renström, sektionschef på socialförvaltningen.

De vanligaste arbetsuppgifterna blir att motivera ungdomen att gå till skola eller arbete.

- Eller att ge stöd i relationsproblem med kompisar eller föräldrar.

Målgruppen är ungdomar som har behov av mer stöd än en kontaktperson erbjuda.

- Det ska vara gott om tid för att följa upp delmålen som är satta. Det handlar om att jobba i team där föräldrarna och ungdomarna ska vara med på båten, säger Ylva Renström.

Enligt nämnden kostar en placering i ett så kallat HVB-hem, hem för vård och boende, i genomsnitt 3 000 kronor per dygn.

Att placera två ungdomar på HVB-hem i tolv månader kostar kommunen nära 2,2 miljoner kronor.

Anställer kommunen två ungdomsassistenter med en månadslön på 24 000 kronor vardera i månaden stannar den totala årskostnaden på 835 000 kronor per år, handledning och fortbildning inräknat.

Socialnämnden ser därmed en besparingspotential på drygt 1,3 miljoner kronor per år.

Barn- och familjesektionen har tidigare provat att ha ungdomsassistenter. 2004-2005 arbetade dessa med att stödja ungdomar på hemmaplan sedan de skrivits ut från institution.

- Ungdomsassistenterna övergick senare i kommunens egna behandlingshem men det fungerade så bra att vi vill ta upp det igen, säger Ylva Renström.

Mer läsning

Annons