Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snickarglädje på kojbyggarläger

/
  • Faluröda kojor. Aaron Norbäck och Hellmer Hanses målar husknuten på sin koja. Barnen på lägret får hjälp av nio handledare från teknik och bygg programmet.  Foto: Anna Klintasp

Annons

För andra året i rad anordnar Falu kommun "Kojbygge", ett dagläger för barn som vill göra en riktig träkoja. Under två veckor får 45 barn mellan 10 och 12 år lära sig spika, snickra och måla. Till hjälp har de nio handledare från teknik och byggprogrammet.

- Den här veckan är lägret bara halvfullt. Anledningen är att anmälan kom ut redan i juni och vi har förbeställt kläder, mat och verktyg. Så vi kan tyvärr inte ta in fler nu, säger Lasse Skogqvist, fritidsledare och medarrangör.

På grusplanen vid Västra skolan står femton barn i likadana röda tröjor och jobbar. En del har spikat klart och börjat måla väggarna. Julius Wiklund, Filip Blank och Elliot Carlsson är med i samma bygglag. De har inte bestämt sig för vilken färg det ska bli på deras koja. Men förmodligen ska det finnas palmer och ett orange golv.

- Det har tagit tre och en halv dag att göra kojan. Nu har vi bara den här väggen kvar, säger Filip Blank och slår i en spik.

Kojan har två våningar och en repstege upp till vinden. När lägret är slut lottas alla kojor ut. En i varje bygglag får ta hem den koja som de varit med att bygga.

- Fast vi har bestämt oss för att dela på den ändå, säger Julius Wiklund, som verkligen har fastnat för snickeribranschen.

- Jag har bestämt mig för att bli snickare när jag blir stor. Eller i alla fall handledare, säger han.

Mer läsning

Annons