Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbare akutvård med ny screening: "Välkomnas"

Äldre, sköra patienter som söker akutvård har ofta en komplex sjukdomsbild. Med ett nytt screeningverktyg ska de upptäckas och få vård snabbare. Nu ska metoden utvärderas på bland annat Falu lasarett.

Annons
Äldre ska få snabbare akutsjukvård med ny screening. Foto: Claudio Bresciani / TT

Under hösten har ett nytt screeningverktyg testats i ett pilotprojekt på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Syftet med screeningen är att identifiera sköra äldre och därmed korta vårdtiden och förbättra omhändertagandet både på akutmottagningen och under vårdtiden på sjukhuset. Eftersom äldre patienter ofta har längre vårdtider är det viktigt att identifiera dem tidigt för att minska risken för onödiga komplikationer, säger Åsa Muntlin Athlin, docent, sjuksköterska och forskningsansvarig inom akutsjukvård och internmedicin på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Preliminära resultat av studien tyder på att ämnet är mycket angeläget och personalen har varit positiva till att använda det.

– Den komplexa sjukdomsbilden, ibland även demenssjukdom, gör att det ofta är svårt att identifiera äldre, sköra patienter. Därför välkomnas nya verktyg som stöd för personalen, förklarar Åsa.

Under 2018 kommer flera forskningsstudier att inledas på Akademiska sjukhuset – men även på Falu lasarett.

En studie handlar om att studera hur vanligt förekommande denna grupp är inom akutsjukvården, en annan är en så kallad interventionsstudie, där man utvärderar kvaliteten och utfallet av screeningverktyget FRESH (FRail Elderly Support reseracT)

Studierna kommer att genomföras av en doktorand vid Centrum för Klinisk Forskning Dalarna (CKF) inom Landstinget Dalarna.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons