Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolpersonal får tömma sopor när fastighetsskötare sägs upp

/
  • Soptunnorna räcker inte till på skolgården. Kommunfastigheter ger besked att personalen på skolorna måste hjälpa till att tömma sopor.  Foto: Claes Söderberg
  •  Foto: Claes Söderberg
  • Torny Mattsson har stressiga dagar sedan arbetsstyrkan som ska sköta utomhusmiljöerna kring skolorna mer än halverats.  Foto: Claes Söderberg
  • Skolgården växer igen på Haraldsbogymnasiet sedan entreprenören sagts upp. Rektor Catarina Ernlund är bekymrad över försämringen som hon tror för med sig mer nedskräpning.  Foto: Claes Söderberg
  • Rektor Catarina Ernlund tycker inte att skolpersonal ska tömma sopor på skolgården.  Foto: Claes Söderberg

Annons

Tidigare arbetade upp till 18 personer med utomhusmiljön vid Kommunfastigheters olika fastigheter - mest skolor men även äldreboenden.

I dag ska samma sysslor utföras av sju personer. I tre av fyra distrikt har man sagt upp avtalen med privata entreprenörer.

Det har gett synlig effekt på skolgårdarna.

- Det ser bedrövligt ut på många håll. Rabatter växer igen, det är skräpigt och vi tvingas klippa gräset när det är för högt, säger Lars Lagerqvist som arbetar med avtal för utomhusmiljön på Kommunfastigheter.

Han har fått ta emot många samtal från skolpersonal på senare tid.

- Jag förstår att de är upprörda, det är inte roligt att upplysa dem om att de själva måste tömma soporna på gården.

Christel Janols, platschef på Haraldsbogymnasiet är en av dem som har reagerat.

I ett brev till Kommunfastigheter beskriver hon att den yttre miljön försämrats markant. Att personal och elever möts av översvämmade papperskorgar och ovårdade ytor.

- I våras gick vi på kurs genom Kommunfastigheter där man tryckte på hur viktigt det var att hålla miljön fin. Att det fanns ett tydligt samband mellan en skräpig miljö och förstörelse på skolan, säger rektor Catarina Ernlund.

- Den miljö vi fått nu uppmuntrar inte elever att själva hålla ordning och reda, säger Ernlund.

Hon får medhåll av Torny Mattsson som är en av de sju som fortfarande jobbar med utemiljön på Kommunfastigheter.

- Är det skräpigt, blir det gärna ännu skräpigare, säger Torny Mattsson.

Han och hans arbetskamrater får ta mycket av klagomålen när de är ute på skolor och äldreboenden.

- Vi hinner inte med vilket resulterar i att vi får rycka ut till dem som har det värst, vi prioriterar gräsklippning och tar rabatter och skräp i andra hand. Det blir ingen bra kontinuitet i arbetet, och man är inte nöjd själv med jobbet.

Mer läsning

Annons