Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolelevernas pjäs om ensamkommande barn väcker starka känslor: ”Jag ryser varje gång”

Under vintern spelar nio elever på Lugnetgymnasiet i Falun pjäsen ”Johan Holm” som handlar om den ensamkommande flyktingen Zia som spolas i land på ön Kos i Grekland. Några ungdomar på skolresa hittar Zia i uselt skick på stranden för att en stund senare finna sig i en fängslande konflikt mellan rätt och fel.

Annons

– Du ljuger! skriker Emma Hedlund, ”Frida”, i ett svartsjukeraseri till Agnes Browall, ”Johanna”, när de ligger och solar på en strand på ön Kos, Grekland.

Så inleds pjäsen ”Johan Holm” som några förstaårselever på teaterlinjen, Lugnetgymnasiet i Falun, spelar under vintern.

Från vänster: Agnes Browall, Idun Olars, Elin Munters och Emma Hedlund.

Pjäsen handlar om Zia, som spelas av Shahvali Safsari, när han spolas i land på ön efter att han flytt från kriget i Afghanistan. Ett gäng ungdomar från Sverige har rest till Grekland på skolresa och hittar flyktingen Zia svårt utmattad på stranden – en dramatisk kulturkrock lyfts fram under 30 minuter på scengolvet.

– Det är en bearbetning av en befintlig pjäs och det här är det första arbetet som de här eleverna gör, första text och sceniska arbete, säger Dag Hellström som är skådespelare och teaterlärare på Lugnetgymnasiet.

Emma Hedlund, som spelar Frida i pjäsen, hamnar i bråk med kompisen Agnes Browall, som spelar Johanna, efter att hon strulat med Emmas före detta pojkvän Filip, som spelas av Ida Vestlund.

– Mitt i bråket på stranden upptäcker vi Zia. Vi får panik och han börjar berättar sin historia, säger Emma.

Emma Hedlund solar sig i strålkastarna.

En kort stund efter att ”tjejgänget” träffat Zia dyker ”grabbgänget” upp som är med på skolresan.

– Det blir konkret att vissa i studentgruppen vill försvara och hjälpa. Andra vill dumpa och lämna eftersom de tror att Zia är en terrorist, säger Dag.

Allt eftersom pjäsen spelas får betraktaren följa med Zia på delar av hans resa mellan Afghanistan och Grekland. Bland annat hur han träffar den svenska FN-soldaten Johan Holm som lär honom prata svenska.

– Jag kom till Sverige som ensamkommande i december 2015 från Afghanistan. När jag spelar Zia måste jag intala mig själv att jag inte är Shahvali, alltså mig själv, utan jag är Zia, säger Shahvali.

Shahvali säger att han hoppas att hans agerande på scenen är så starkt att publiken blir rörda. 

– När jag ska spela måste jag känna känslan själv, gör jag inte det kommer inte publiken heller att göra det, säger Shahvali.

– Jag ryser varje gång Shahvali har sin monolog. Man förstår att det blir mycket känslor för många som ser den eftersom de lämnar rummet mitt i pjäsen, många av dem som ser den har varit med om samma sak som vi spelar, säger Emma.

– Jag sitter längst bak och skruvar på ljud och ljus. Jag ser de som går ut och det är inga glada miner. Ofta väldigt glasartad blick, säger Dag.

Från vänster: Ida Vestlund, Nellie Grosskopf, Shahvali Safdari och Emma Werf i pjäsen ”Johan Holm”.

Dag menar att pjäsen är bra integreringsmässigt.

– Nu spelar vi några föreställningar till innan årsskiftet, sedan ska vi spela fler i början av nästa år här på estethuset på Lugnetgymnasiet. Förhoppningen är att skolor och kommuner ska boka in den här pjäsen så vi kan spela den för dem. Just nu har vi bara spelat pjäsen för introduktionsprogrammens utbildningar, säger Dag.

Dag Hellström är teaterlärare på Lugnetgymnasiet i Falun och har arbetat som skådespelare i drygt 20 år.

Dag berättar att grundplanen var att pjäsen skulle ha premiär i januari.

– Det gick så pass fort för elever att lära sig den så vi flyttade fram premiären till slutet på november. Alla elever är väldigt begåvade och har arbetat mycket hårt för detta, säger Dag Hellström.

LÄS ÄVEN:

Riksdagsbesök på Lugnetgymnasiet – ska belysa ungas rätt till utbildning

Lugnetgymnasiet riskerar vite om 3 miljoner: "Vi kan inte göra arbetet fortare än det går"

Ebbot Lundberg spelar i Dalarna – turnerar med The Indigo Children

Mer läsning

Annons