Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Semester känns som en lyx"

/

Annons

Antal föräldrar som inte har råd att åka på semester ökar. 31 procent av föräldrarna generellt och 42 procent av de ensamstående föräldrarna stannar hemma i sommar, visar en ny undersökning från Sifo, gjord på Majblommans uppdrag.

- Jag har ett vikariat, då går det inte att ta ut semester. Förra året fick jag ta ut någon strövecka, men i år har jag tur, min chef har beviljat mig tre semesterveckor, varav två är sammanhängande. Det känns som en lyx, säger Marika Mikkelsen.

Marika har varit ensamstående sedan hennes dotter föddes. På sommaren brukar det mest bli jobb för hennes del, medan Emilie är på dagis.

- Vi i Falun har ändå tur, här finns det dagisverksamhet som är öppet även på natten. Det betyder mycket för mig eftersom jag ibland måste jobba då. Emilies mormor bor granne med oss, så hon är barnvakt ibland.

I slutet av juli ska Marika åka iväg på ett läger som Svenska kyrkan ordnar. Tidigare i sommar var hon på ett annat läger.

- Det kostar inte mycket och det är kul för Emelie att åka tåg. Hon älskar att göra det och har pratat om det länge nu. Jag väljer att ta tåget för hennes skull.

Arbetslösheten bland ensamstående föräldrar har ökat sedan 1991, och det har gett en väldigt tydlig försämring av ensamstående föräldrars ekonomi.

En ensamstående förälder tjänar i genomsnitt drygt hälften (54 procent) av en gift pappas lön.

Mer läsning

Annons