Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scaniaanställda rasar mot företagsledningen

/
  • Trist. – Det är inte så mycket vi kan göra åt saken nu, säger Linnea Jäderlund som arbetar med att montera växlar på Scania.
  • Frustrerad. Anders Myrholm är en av de anställda på Scania som får veta att de troligtvis hade haft kvar sitt jobb om Scania hade beslutat om nedläggningen i dag. – Det är ett mycket märkligt uttalande, tycker han.

Annons

Det går bra för lastbilstillverkaren Scania. Så bra att flytten från Falun hade kunnat undvikas om företaget insett att efterfrågan skulle öka. I gårdagens tidning publicerades ett citat från Scanias högste chef, vd:n Leif Östling:

- Om vi skulle ta beslut i dag om att stänga fabriken i Falun, då tror jag inte att vi hade vågat ta samma beslut som vi tog för ett och ett halvt år sedan. Men vi hade inte den magkänslan då

Uttalandet gjorde han på en presskonferens under torsdagen. Samtidigt presenterades Scania halvårsresultat med en vinst på 2 895 miljoner kronor.

Tidningen har tidigare följt några av alla anställda som berörs av flytten från Falun. Vad tycker de om Leif Östlings nya insikt?

Linnea Jäderlund monterar växlar på Scania. Hon känner att det hela är olyckligt, men att det är för sent att göra något nu.

- Det är inte roligt, men det finns inget vi som arbetar där kan göra nu. Det är bara att acceptera, säger hon.

- Man tycker att de kunde tänka lite längre. Det är lätt att vara efterklok, men visst känns det tragiskt, säger hon.

Anders Myrholm jobbar också som montör på Scania. Han tycker att uttalandet är mycket märkligt.

- För mig låter det som ett väldigt konstigt och nonchalant uttalande. Att gå ut och nästan ångra ett beslut som var så tydligt för bara ett och ett halvt år sedan. Vi har haft en oerhörd produktionsvolym det senaste året. Jag vet inte hur de resonerar, men koncernledningen borde ha kunnat förutse en orderuppgång när man har tillgång till juridisk expertis och så vidare. Det känns frustrerande, säger han.

Anders Myrholm anser också att Scania förlorar mycket kompetens i samband med flytten eftersom folk söker sig bort. Och att det är underligt att ingen beslutsfattare insåg att vinsten skulle öka.

- Magkänslan borde ha funnits där för drygt ett år sedan. Det är lite som att de sparkar undan benen och sedan ångrar sig efteråt.

Fakta: Bakgrund

  • Den 14 mars 2006 bestämde sig lastbilstillverkaren Scania för att flytta sin produktion från Falun till Södertälje. 680 anställda med familjer berörs av nedläggningen.
  • Enligt Scanias halvårsresultat har företaget en redovisad vinst på 2 895 miljoner kronor, vilket är 911 miljoner högre än samma period 2006.

Mer läsning

Annons