Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sålde bilen - blev hotad av köparen

/
  • Skumma affärer? En man i Falun oroar sig över att skumma bilköpare agerar i Dalarna. Själv kände han sig hotad av två män som köpte hans bil.  Foto: Paulina Håkansson

Annons

- Om folk får veta det här är affärerna färdiga för dem här uppe, säger mannen, som vill vara anonym.

För en vecka sedan såg han annonsen i tidningen. Under rubriken "Akut bilbehov" sökte någon obesiktade, långkörda bilar i alla dalatidningarna. Mannen hade en bil som var avställd och kontaktade köparen. När två svartklädda män i en utlandsregistrerad BMW kombi körde in på gården tyckte han att det blev otäckt.

- Det var sådana killar man inte vill bråka med. Jag var dum egentligen som svarade på annonsen. Men jag tänkte, det händer inte mig. Jag trodde det skulle vara seriöst folk.

Efter en knapp vecka ringde en av köparna upp. Han hävdade att motorn brunnit och krävde pengarna tillbaka.

- Det gick jag inte med på. Köpet var ju klart och det var i befintligt skick.

Då blev samtalet hotfullt, tyckte säljaren. Köparen krävde en del av summan tillbaka, men fick nej då också.

Polisen råder säljaren att stå på sig och höra av sig om samtalen blir mer hotfulla. Men någon organiserad brottslighet rör det sig inte om, tror Sten-Olof Andersson på Eko-roteln i Falun.

- Det är första gången jag hör talas om det här. Om man känner sig hotad tycker jag att man ska anmäla det, men annars är det inte så mycket att göra åt.

Ingen av de bilförsäljare Falu kuriren har pratat med har hört talas om några ligor som köper eller säljer bilar i Dalarna. Mannen som sålde sin bil tycker ändå att folk ska vara försiktiga.

- Om de får in några tusen från tio personer så är det mycket pengar. Jag tror att folk betalar för att de inte vågar gå emot.

Mer läsning

Annons