Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så tog Ola Rosling sig igenom sorgen efter pappans död: "Extremt tröstande för mig"

För precis ett år sedan gick Hans Rosling bort i bukspottkörtelcancer.
Ett år efter pappans död gör sonen, Ola Rosling, 42, comeback på föreläsningsscenen – här talar han ut om sorgearbetet, nya boken och budorden som ska öka kunskapen om omvärlden.
– Det har varit väldigt tröstande att veta vad Hans hade velat att jag skulle göra, säger han.

Annons

Ola Rosling jämfotahoppar ner från scenkanten efter att ha framträtt på Speedbusiness företagsevent.

Samtidigt som applåderna från runt tusen åskådare ebbar ut i Jalas Arena i Falun försvinner han in bakom det svarta skynket.

På väg ut dyker en åhörare upp.

– Det här var chockartat. Du förändrade min världsbild.

Rosling nickar och ler:

– Det är bra. Det är precis det här vi vill åstadkomma.

Efter att tillfälligt ha valt bort föreläsningsscenen är Ola på den plats hans far ofta stod – i rampljuset.

Men, vägen dit har varit intensiv.

Det är datan, och chocken man får när man har helt fel om världen, det är den folk blandat ihop med kärleken till Hans.

Den 7 februari 2017 avled Ola Roslings pappa, Hans.

Mannen som undervisat världen i hur den faktiskt ser ut, och uppnått snudd på ikonstatus hos sina supportrar, var plötsligt borta.

Ola Rosling.

Sonen Ola var den som gjorde sin egen far till superstjärna genom att skapa pedagogiken och verktygen som visualiserade datan om världen.

När Hans var borta sörjde många – inte bara den närmsta familjen.

– För två år sedan fick han sin diagnos om bukspottkörtelcancer. Då var diagnosen att han skulle överleva fyra veckor. Då släppte vi allt och ställde in alla föreläsningar, säger Ola Rosling.

Åsikter däremot, det är som ogräs. Det dyker upp överallt hela tiden om man inte håller tillbaka det. /.../ Att kunna se skillnaden mellan ogräs och plantor är något en trädgårdsmästare måste öva sig på

Planen vad som skulle hända efter Hans Roslings bortgång var klar.

Tillsammans började far, son (Ola) och Olas fru, Anna, att skissa på en bok: "Factfulness"

– Det här är fruktansvärt personligt eftersom vi jobbade ihop. Men, jag måste säga att det har varit väldigt tröstande att veta vad Hans hade velat att jag skulle göra. Att skriva boken har varit extremt tröstande för mig. Jag har bara fortsatt med exakt den folkbildningen som jag och Hans har drivit i 18 år.

Hans Rosling tillsammans med skådespelaren Danny Glover.

Efter ett par års intensivt arbete var allt klart. I onsdags skickades boken till förlaget för att finnas i handeln i april.

– Boken har gjort att jag tackat nej till tre föreläsningar per dag av den här digniteten. Nu, med början här i Falun, börjar lavinen av föreläsningar.

Hans Rosling har, åtminstone utåt sett, varit centrum för kampen mot okunskapen kring hur världen ser ut och de beslut som tas utifrån en felaktig världsbild.

Factfulness är ett begrepp och en bok Hans Rosling och Gapminder skapat för att ge en möjlighet för människor att förstå omvärlden.

Ola Rosling beskriver boken som ett slags bokslut.

– Hans börjar boken med att säga: "Det här är mitt sista försök i kampen mot okunskap". Men, för mig och Gapminder så är det en start. Vi har skapat tio budord. Det här är en slags bibel vi skrivit. Vi har den och nu kan vi börja missionera. Mot feltänk för kritiskt tänkande.

Missförstånd och feltänk kan bara konfronteras med fakta, inte med värderingar.

Flera har redan fått ta del av innehållet i boken.

– Bill Gates har läst den och skriver på framsidan: "Troligtvis den viktigaste bok jag någonsin läst". Vi har försökt göra det Hans försökt säga under hela sitt liv ännu mer begripligt. Det här har varit extremt tröstande för mig, att ha en så tydlig aktivitet att ägna mig åt.

Professor Hans Rosling tillsammans med Microsofts grundare, Bill Gates.

När bokprocessen nu är över börjar en delvis ny tid även om kunskapen om omvärlden alltid är ett fundamentalt tema i Gapminders projekt.

Samma dag som Hans Rosling gick bort publicerade Ola ett debattinlägg i Expressen som handlade om skillnaden mellan begreppen fakta och åsikt samt att läroplanen måste göra skillnad på dem. Rosling poängterade även vikten av att skolfrågan måste upp på agendan inför valet i september 2018.

– I en demokrati lär man sig demokratiska värderingar men man lär sig inte data och statistik. Missförstånd och feltänk kan bara konfronteras med fakta, inte med värderingar.

Runt tusen personer befann sig i Jalas Arena i Falun under torsdagens för att lyssna på Ola Rosling.

Vad är skillnaden då, enligt dig?

– Fakta kan vara fel och bör kunna vara fel. Men, fakta måste alltid kunna testas. Om jag säger att det är 7.6 miljarder människor i världen så är det självklart så att jag inte räknad själv. Jag räknar med att de oberoende som uppskattat detta har kommit till ungefär samma slutsats. Att någon tycker något om detta bryr jag mig inte om, så länge man inte kan visa att jordens befolkning i själva verket är 7.3 miljarder människor, säger Rosling och fortsätter:

– Åsikter däremot, det är som ogräs. Det dyker upp överallt hela tiden om man inte håller tillbaka det. Många vill gärna att deras åsikter framställs som fakta, men det är fel. Att kunna se skillnaden mellan ogräs och plantor är något en trädgårdsmästare måste öva sig på annars kan man råka rycka bort rädisorna istället för ogräset. Det måste man lära sig i skolan.

Rosling är övertygad om att läroplanen kommer att omformuleras inom en snar framtid.

– De här begreppen ska in i läroplanen. Jag skulle säga mer förr än senare eftersom en mer kunnig befolkning gör Sverige mer konkurrenskraftigt i framtiden. Att världen förändrats och förändras snabbt framgår inte i dagens medier eftersom det rapporteras undermåligt om just detta.

Ola Rosling under torsdagens föreläsning i Falun.

I samband med detta skickar Rosling även vass kritik mot traditionella medier.

– Nu matas människor av mänskliga berättelser om människor som drabbats av exempelvis stora företags skövling eller vad det nu är, men den större utvecklingen berättas det sällan om. Mycket av medierapporteringen bygger på stereotyper. Det berättas om klyftor. Vi hör om försämringar. Vi får höra när SJ misslyckas. Men, om vi istället kan identifiera missförstånd är vi närmare att ta rätt beslut.

Enligt Rosling ligger mycket av nyckeln till framgång i framtiden i att kunna tolka och förstå data.

– Det läskiga som hänt är att vi har data om allt över allt, men det är få som är bekväma i att undervisa i all den här datan. Det fanns inte när de blev lärare. Det blir en identitetskris. Många lärare förstår att det är rätt, men saknar vanan och verktygen. Då är det svårt att förklara Brexits effekter till exempel.

Att sanningen ligger i data och inte i enskilda människor målas också i arvet från sin far.

– I vår värld är det där fantastiska geniet ofta en vit man. När han dör undrar man förstås: "Går det att ersätta honom?" Alla de här excelfilerna jag har på min dator bygger på statistik som används i alla våra presentationer. Det är inte så svårt att prata om det eftersom budskapet är så tydligt. Det behöver inte bara jag prata om utan alla som är intresserade kan visa det här.

– Det är datan, och chocken man får när man har helt fel om världen, det är den folk blandat ihop med kärleken till Hans.

FAKTA

Namn: Ola Rosling.

Ålder: 42 år.

Sysselsättning: Utvecklare av visualiseringsprogram för statistisk information

Familj: Frun, Anna Rosling Rönnlund och tre barn.

Bakgrund: Son till Hans Rosling, professor i internationell hälsa, och medgrundare Gapminder, en stiftelse som jobbar för kunskapsspridning om sociala, ekonomiska och miljörelaterade frågor.

Mer läsning

Annons