Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så räddas hyresgästernas saker

/
  • I väntan på hemfärd. I ett lager förvaras möbler och prylar som rengjorts från rök och sot. Anita och Margreth Backlund, som är svägerskor och arbetskamrater, ser över sitt arbete.  Foto: Janne Eriksson
  • Nalle utan röklukt. Även gosedjur körs i tvättmaskinerna.  Foto: Janne Eriksson
  • Tvätteri. Margreth Backlund med nytvättade kläder från en av de lägenheter som brandhärjades natten mot onsdagen i Falun.  Foto: Janne Eriksson
  • Citrondoft istället för rök. Anita Backlund med en foggmaskin som används för att ta bort röklukt i lokaler.  Foto: Janne Eriksson
  • Ozon tar bort lukt. I ozonkammaren får möbler och textilier stå över natten för att den sista rökdoften ska gå ur.  Foto: Janne Eriksson
  • Stolar väntar på rengöring. De här skulle stått i den salong som skulle invigas på måndag i det eldhärjade huset.  Foto: Janne Eriksson
  • Tvättar bort sot. Tvättmaskinerna går hela dagarna i saneringsfirman Munters lokaler i Avesta.  Foto: Janne Eriksson
  • Tapetsvamp mot sot. Sofie backlund och Ida Andersson som sommarjobbar på Munters i Avesta hjälper till att ta bort sot från fotografier.  Foto: Janne Eriksson

Annons

I ett gigantiskt förråd med noggrant inställd temperatur och luftfuktighet står pallar med möbler och kartonger fyllda med saker som hämtats från branden i Falun.

- Vi kallar det klimatrummet, här vet vi att skadan inte förvärras i väntan på att vi har tid att börja arbeta med sakerna, säger Anita Backlund som tillsammans med kollegan Margreth Backlund tagit emot upp emot 20 vagnar lösöre från branden i Falun.

- Och en lastbil till på väg, säger Margreth som själv var på plats i det brandhärjade huset på torsdagen för att tillsammans med försäkringsbolag och ägare se vad som kunde räddas.

- Det är lätt att tro att allt är förstört när man först kommer till en brandplats. Men folk brukar bli förvånade över hur mycket som går att återställa, säger Margreth.

Allra svårast är det att bli kvitt röklukten ur textilier. Först tvättas allt som går i maskiner, ofta mer än en gång. De textilier som fortfarande luktar rök dras in på vagnar i ozonkammaren där en gas drar ut lukten.

- I bland får till exempel en soffa gå två gånger genom ozon innan lukten är borta, säger Anita.

De saker som inte går att rädda skrivs av och ägaren ersätts av försäkringsbolaget.

- Vita tyger med mycket sot blir gula hur vi än försöker, säger Anita som efter fyra år i branschen lärt sig en hel del om vilka material som ska behandlas med vad.

- Till exempel är ett vanligt suddgummi bra hjälp för att få bort sotfläckar, eller en tapetsvamp för att göra rent papper och fotografier där vi inte vill använda vätskor.

Hur lång tid det kommer att ta innan Anita och hennes kollegor betat av förrådet med lösöre från falubranden kan hon inte svara på.

- Det beror helt på vad vi får in och i vilket skick det är. I bland tar det en hel dag att arbeta sig igenom en kartong, nästa dag hinner man tömma 15 kartonger.

Mer läsning

Annons