Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rör inte vår fritidsgård"

/
  • Ett 40-tal 10-12-åringar har köpt gårdskort på fritidsgården i Grycksbo i höst. I vår hänvisas samma elever till skolans fritids. - Vi vill ha kvar FG, fritids är inte samma sak, säger Molly Danielsson som skrivit sitt protestbudskap på ett linne.  Foto: Anna Klintasp

Annons

Sedan 1995 har skolkontoret köpt in 10-12 årsverksamheten av Kultur- och ungdomsförvaltningen.

Efter skoldagens slut har fritidsgården, FG, varit öppen för elever från fyran och uppåt.

- Alla går hit, man käkar, spelar spel och umgås med kompisarna innan föräldrarna kommer hem från jobbet, säger Adam Wikberg som är 11 år.

- När man går i tvåan och trean längtar man efter att få börja på FG. Här får man köpa sitt eget mellanmål, man får ta mer eget ansvar, det är friare, säger Molly Danielsson som precis börjat på FG.

Efter jul får hon stanna på fritids i stället. Skolan har beslutat att sluta köpa in tjänsten av Kultur- och ungdomsförvaltningen.

- Ingen kommer att vilja gå kvar tillsammans med lågstadieeleverna, då åker man hellre hem eller är ute på byn, säger Adam.

Han får medhåll av föräldrarna Sara Larsson och Annelie Nilsson som tillsammans har flera barn i verksamheten.

- I dag kostar ett gårdskort 40 kronor, en fritidsplats kostar upp mot 1000-lappen. Bara det gör nog att många väljer bort eftermiddagsverksamhet för sin tioåring, säger Annelie Nilsson.

- Jag tror inte att politikerna fattar vad de gör. Vi har en fantastisk fin verksamhet som samlar eleverna som vuxit ur fritids. Nu ska den slås sönder och barnen spridas, säger Sara Larsson.

Tillsammans har Sara Larsson och Annelie Nilsson bjudit in politiker och tjänstemän till en träff i bystugan onsdag kväll klockan 19.00.

- Vår förhoppning är att så många elever och föräldrar som möjligt dyker upp och berättar varför vi vill ha FG kvar, säger Sara Larsson.

Mer läsning

Annons