Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskfyllt arbete efter branden

/

Annons

TV: Så undersöker polisen brandorsaken

Den tekniska undersökningen för att fastställa brandorsaken pågår för fullt. På brandplatsen arbetar tre tekniker från polisen i värmen. Till sin hjälp de sitt kunnande, bilder som är tagna i ett tidigt skede av branden samt de mönster och tecken som elden lämnat efter sig. Och en särskilt tränad hund.

- Just nu grovröjer vi. En stor mobilkran lyfter bort bråte för att vi ska komma fram till de mest brända områdena. Där söker en hund efter brandfarliga vätskor som kan tyda på att branden är anlagd, säger Håkan Ohlsson.

Det är nästan helt klarlagt var branden startade. Enligt vittnesuppgifter har de första lågorna startat i området vid hörnet i gränden bakom Egnellska huset.

- Vi sorterar bland det som finns kvar och försöker att komma så nära sanningen som möjligt. Men vi har ett väldigt svårt arbete eftersom så pass mycket är förstört i branden, säger Håkan Ohlsson.

Branteknikerna svettas i sensommarhettan. De bär hjälm och munskydd. Rasrisken är stor.

- Det finns mycket stora risker med det här arbetet. Tak och väggar kan lätt rasa samman. Huset är väldigt brandhärjat och består av 70 centimeter tjocka tegelväggar som tagit mycket stryk av elden, säger Håkan Ohlsson.

Arbetet med att finna brandorsaken kommer troligtvis att ta ett bra tag. Åtminstone den här veckan ut och eventuellt nästa också. Det finns delar av huset som teknikerna inte har lyckats komma in i. Om det överhuvudtaget går att gå att fastställa brandorsaken vet inte Håkan Ohlsson.

- Vi gör vad vi kan och hoppas på det bästa. Imorgon får vi eventuellt förstärkning, säger han.

Vad har ni kommit fram till i dag?

- Ingenting än så länge. Vi jobbar på med hjälp av mobilkranen och försöker utesluta olika alternativ.

Polisen har i dagsläget ingen särskild teori om brandorsaken.

- Vi ska ha ett möte imorgon där vi ska diskutera hur vi går vidare nu. Än så länge jobbar vi inte efter någon särskild teori. Vi arbetar helt förutsättningslöst nu, säger Sven-Åke Eriksson som är förundersökningsledare.

Mer läsning

Annons