Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridklubbar varnas för sadeltjuvar

/
  • Är vaksam. – Vi håller koll och låser alla dörrar, säger Malin Blom som kallar sig stallflicka på Svedens gård. Foto: Kjell Jansson

Annons

I helgen försvann ridutrustning för hundratusentals kronor vid ett inbrott hos Högbo ridklubb. Enligt polisen i Gästrikland var det minst tio dyrbara sadlar som tjuvarna stal genom att bryta upp låsta skåp.

Tidigare har Gävle ryttarsällskap i Lervik och Fältrittklubben i Valbo drabbats av inbrott.

Nu skärper Svedens gård med 300 ryttare säkerheten.

- För två år sedan blev vi av med 13 sadlar sedan en mycket smal person tagit sig in genom ett litet fönster vid hästshopen. Det var när postbilen kom halv fyra på morgonen som inbrottet upptäcktes. Tjuvarna hade tydligen blivit skrämda av postbilen när de slängde ifrån sig tre av sadlarna, säger Helene Knutsson på Svedens gård utanför Falun.

- Jag tror att det var ett beställningsjobb. De tog bara fina och dyra sadlar. En del av dem var värda ända upp till 30 000 kronor.

Sedan dess är Helene och hennes man extra vaksamma.

- Göran och jag vaknar på nätterna och lyssnar efter misstänkta ljud. Vi har bra hundar som säger ifrån om det kommer någon okänd, säger Helene Knutsson.

För några år sedan stals fem ridsadlar av westernmodell vid ett inbrott hos Säters ridklubb.

Enligt polisen finns det misstankar om att största delen av stölderna hos ridklubbar i Sverige är beställningsjobb och att en del av bytet försvinner ur landet.

Mer läsning

Annons