Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Nej, Faluns restauranggäster behöver inte mer koldioxid - kan leda till för tidig död

Annons

Svar till insändaren "Faluns restauranggäster skulle må bra av mer koldioxid" som publicerades i DT den 9/11:

Nu är det så att koldioxid är en vanligt omnämnd komponent i det som i vardagligt tal kallas avgaser, där "av" står för att de är oönskade. Exempel på sådana avgaser är kväveoxider, koloxider, kolväten,svaveloxider, sot och tungmetaller. Sedan råkar det vara skillnad mellan lokala (miljöförstöring och hälsoskadliga effekter) och globala (klimateffekter) effekter av avgaser.

Lokala avgaser mäts i mikrogram per kubikmeter och globala i det insändarskribenten nämner, ppm delat med hela atmosfären. Avgaser sprider sig i luft med en viss hastighet vilket innebär att när den släpps ut är koncentrationen (i mikrogram per kubikmeter) väldigt hög och sen minskar den med tid och avstånd från där utsläppet sker. Så det gäller att inte blanda bort korten, eftersom avgaser leder för många till en för tidig död.

Mer om detta kan man bland annat läsa i Läkartidningens artikel "Allt fler sjukdomar kan kopplas till luftföroreningar" som publicerades i april 2014.

Miljömuppen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons