Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Faluns restauranggäster skulle må bra av mer koldioxid

Annons

Svar på debattartikeln "Nej, Å-rummet blir inget avgasfritt reservat - nu ska det också lusas ned av bilar", som publicerades i DT den 23/10:

Reidar Sjödén oroar sig för att gäster på Faluns uteserveringar sitter ”insvepta i koldioxid”. Men koldioxid hotar bara hälsan i över 35-50 gånger högre koncentration än atmosfärens drygt 400 ppm (miljondelar).

Dagens atmosfär består av 78 procent kväve, 21 procent syre, 0,9 procent argon och 0,1 procent koldioxid, metan och andra gaser. Bara ca 0,04 procent är koldioxid.

Men i jordens ungdom bildade enorma vulkanutbrott en atmosfär av 80-90 procent koldioxid. Sedan dess har alltså CO2-halten sjunkit från nära 900.000 ned till dagens 400 ppm.

Kalla hav absorberar koldioxid. Långa istiders kalla hav började för 2,9 miljarder år sedan ta upp allt mer koldioxid. Efter en lång istid var halten för ca 270 miljoner år sedan lika låg som nu.

Varma hav gasar ut koldioxid. Växlande med istider var långa tidigare perioder 5-10 grader varmare med upp till 20 gånger högre CO2-halter än nu.

För drygt 3,5 miljarder år sedan började enkla organismer tillföra atmosfären syre genom fotosyntes. Under värmeperioder steg syrehalten till uppåt 30 procent med större både djur och växter. Rester av dessa band också koldioxid ur atmosfären.

Koldioxid är nämligen växternas näring. Mer värme ökar CO2-halten. Men sena istiders kalla hav sänkte CO2-halten nedåt 180 ppm. Det är nära gränsen även för tåliga växter. Trots måttlig ökning är nutidens halt fortfarande låg jämfört med jordens mest gynnsamma perioder.

Faluns uteätare skulle snarare må bra av litet mer koldioxid.

Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons