Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordtidig smygpremiär på skidor vid Lugnet

Ett trettiotal skidåkare blev redan på lördagen de första på snö på riksskidstadion den här säsongen. Då det hölls en smygpremiär inför söndagens öppning för allmänheten.
– Det är extremt roligt att komma igång så här tidigt på snö, säger Rikard Tynell, officiell Vasaloppscoach.

Annons

När Clash of Nations avslutades i våras så påbörjdes omgående projektet att spara 10 000 kubikmeter snö från Lugnets skidstadion i Falun, för att nu till hösten starta skidsäsongen rekordtidigt. Snöpremiären planerades redan till den 15 oktober. Men den varma hösten sköt fram det hela, men nu står den 600-800 meter långa slingan klar. På söndag öppnas banan, men redan på lördagen smygstartade en träningsgrupp skidentusiaster då de fick sitt lystmäte tillfredställt en dag före alla andra.

– De blir lite extra speciellt att få köra igång innan det öppnas upp för allmänheten. Så vi arrangerar en skiddag för motionärer som vill kicka igång vintersäsongen med lite teknikträning, säger Rikard Tynell, officiell Vasaloppscoach.

Det blåste iskalla vindar över den hårt packade snöytan nedanför hoppbackarna på lördagsmorgonen. Men det hindrade inte skidåkarna, snöpremiären var efterlängtad.

– Det är helt fantastiskt att kunna åka skidor innan vi ens har kommit in i november fast vi är i Falun. Det har inte hänt under de år jag åkt sidor, säger Rikard Tynell.

En av de första som provade banan var Östen Bexelius som åkt ända från Stockholm enbart för denna möjlighet.

– Spåren är väldigt fina så det är perfekt inför Vasaloppet. Fint att de kunnat få till det så här bra, säger Östen Bexelius.

Rikard Tynell premiärtestar snön på Lugnets skidstadion

Mer läsning