Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordtidig skidpremiär på Lugnet i Falun

Nedanför hoppbackarna i Falun har man sparat stora mängder snö under sommaren för att kunna komma igång med skidsäsongen så tidigt som möjligt.
– Vi har haft en vision om det här i flera år och vi kände att det var länge nu när vi hade ett stort evenemang med mycket snö här upp på Lugnet i våras, säger Jonas Boström verksamhetschef vid Lugnetanläggningarna, Falun.

Annons

Slingan på cirka en kilometer ska på söndagen klockan 06.00 stå klar och vara redo för att ta emot skidåkare. För att kunna bege sig ut så tidigt så måste man dock köpa biljetter via nätet eftersom receptionen öppnar klockan 07.00.

– Det kan bli allt från att det kommer att bli kö i den här slingan till att folk väntar och ser hur det blir, säger Jonas Boström.

Jonas Boström är verksamhetschef vid Lugnetanläggningarna, Falun.

Boström säger vidare att de har funnits en vision i flera år om tidig skidåkning.

– Vi har en bra plats, vi har kunnat bevara snön och hoppas på att det blir succé, säger han.

– Vi gör det här för att folk ska få en skidupplevelse, både våra motionärer och eliten som vi har här i Falun. En del landslagstränare har ringt till mig och undrat när vi öppnar för säsongen, säger Jonas Boström.

Lars Engström arbetar som pistmaskinsförare på Lugnet under vintrarna.

– Snön har legat och torkat ur väldigt fint under sommaren. Det hade inte skadat om vi haft några minusgrader idag istället för duggregn, då hade det blivit ännu bättre, säger Lars Engström.

Snön förvaras under spån på sommaren för att den inte ska smälta bort.

– Vi gör en stor hög och täcker den med spån. Det gäller att tänka efter innan man börjar köra så att snön hamnar på rätt ställe, jag har kört pistmaskin i fem-sex år så jag är ganska ny på det, säger Lars Engström.

Mer läsning