Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordogräs hotar skörden

/
  • Så ser den ut. Lärlingen Lillemor Torstensdotter visar ett exemplar av flyghavre.  Foto: Janne Eriksson
  • Punktmarkerad. Gunilla Streijffert märker flyghavre. Ammar Mohamed och Lillemor Torstensdotter är hennes lärlingar.  Foto: Janne Eriksson

Annons

Det böljande gulgröna kornfältet utanför Arkhyttan har kommit lindrigt undan. Här och var sticker spretig flyghavreplanta upp ovanför kornet, men det är inte så illa som på andra ställen. Lantbrukskonsulenten Gunilla Streijffert har inspekterat flyghavre i tjugo år.

- Det här är extremt mycket. Bonden vi var hos nyss var helt förskräckt, säger hon.

Har man flyghavre i skörden tappar den fort i värde. Nog mycket ogräs gör skörden osäljbar.

På grannfältet går en man med två barn och drar upp flyghavre. Från och med nu bör lantbrukarna ta bort flyghavren en gång i veckan, säger Gunilla.

- Det gäller att vara noggrann och envis ett sådant här år.

I kvällssol kan man sätta sig på huk och titta ut över fälten. Då syns flyghavren tydligt, eftersom den mognar tidigare och växer något högre än många andra sädesslag. Den tidiga våren i år var gynnsam för ogräset.

Flyghavren sprider sig så fort att det är lag på att ta bort den. Den som inte följer lagen får ogräset tvångsborttaget. Och det kan bli dyrt.

Enligt lagen får flyghavren inte finnas på någon mark, varken brukad eller sådan som ligger i träda. Om plantorna är få kan man ta bort ogräset för hand. Annars kan kemisk bekämpning vara en utväg. Det går också att förebygga förekomsten genom att så rätt grödor i rätt tid.

- Vi var hos Torsten Gustavsson i Spikgårdarna innan, säger Gunilla. Han tog över land som hade hemskt mycket flyghavre förra året. Och i år har han fått bort nästan allt. Det är exemplariskt. Han hade byggt en särskild flyghavremoped för att ta bort det.

Fakta: Flyghavre

Ettårigt, vårgroende ogräs.

Skjuter över vårsäden med stora, skira vippor.

Mognar och drösar tidigare än vanlig havre.

Många spridningsvägar.

Enorm reproduktion - en planta kan producera 2 000 kärnor.

Enligt flyhavrelagen från 1970 ska all mark, spannmål och frö hållas fri från flyghavre. Även mark som är i träda ska hållas ren.

Mer läsning

Annons