Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvist i spåret i årets Stafettvasa

För andra året i rad samarbetar Rättighetscentrum Dalarna med Vasaloppet, för att förebygga diskriminering och främja mångfald.
– Det här är ett teamwork med Vasaloppet, säger Ulrika Wiborgh, kommunikatör för Rättighetscentrum Dalarna

Annons

Dalarnas Antidiskrimineringsbyrå ställer upp i Stafettvasan. Från vänster, maskoten  Mira Rastman. Ulrika Wiborgh. Johan Stens. Evelina Larsson. Thomas

Dalarnas Antidiskrimineringsbyrå tänker ställa upp med två lag i årets Stafettvasa, och för att väcka extra uppmärksamhet om frågor kring mångfald och mot diskriminering ”toppar” man i år med ett snabbt lag i Stafettvasan på skidor.

– Det är något vi ser som väldigt spännande, säger Ulrika Wiborgh.

Det toppade laget består av kända skidåkare som Peter Larsson, även känd som "Kungen av Düsseldorf", Evelina Larsson, Calle Östersund, Johan Stens och Thomas "Berra" Berggren.

– Det är för en bra sak, framför allt. Jag åkte även förra året, och det är i det här laget jag vill åka i om jag ska delta i Vasastafetten, säger Evelina Larsson.

– Delvis är det roligt att åka skidor, och sen är det en rolig sak att åka för något som är positivt, som alla av oss står för, med mänskliga rättigheter och mot diskriminering, säger "Berra" Berggren.

Rättighetscentrum Dalarna har ambitionen att lyfta diskrimineringsfrågorna ytterligare genom sitt deltagande.

För att uppmärksamma diskrimineringsfrågor deltar Rättighetscentrum Dalarna på samtliga lopp under Vasaloppsveckan. Medåkare synliggör Rättighetscentrum Dalarna genom att bära loggan, tryckt på tygmärken som fästs enkelt på mössan och klädena.

– Vi vill ha åkare med i alla lopp för att det ska bli lite uppmärksammat, och att man kanske ser vårat märke och vill veta mer om oss, säger Ulrika Wiborgh.

Målsättningen för laget i år ligger högt.

– Ja vad ska vi säga, låter topp 100 som ett bra mål? säger Thomas "Berra" Berggren.

Rättighetscentrum dalarna är en antidiskrimineringsbyrå och startade sin verksamhet i april 2015. Uppdraget är att arbeta mot diskriminering i samhället – både proaktivt (förebyggande) och reaktivt. Verksamheten sker i nära samarbete med Diskrimineringsombudsmannen (DO) samt övriga antidiskrimineringsbyråer i landet, som numera har en egen organisation. Sveriges antidiskrimineringsbyråer – SADB.

Mer läsning

Annons