Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärnamn mer poppis

Annons

- Ofta har folk som ansöker om populärnamn en väldigt god dokumentation. Ortsnamnsreglerna säger att namnet måste vara vedertaget i bygden. Vi brukar kolla med hembygdsföreningar och andra kunniga, säger namnkommitténs ordförande Jan-Olof Montelius.

- Ofta är det gamla namn som registreras, det flyter lite, minst en eller två generationer gamla bör de vara, men förr eller senare måste ju dagens namn också bli godkända, säger Montelius.

Innan namnkommittén hade möte i onsdags fanns det 442 populärnamn i Falu kommun.

Vid mötet beslutades om:

Linghed: Tummen upp för Gammelgårds, som nämns i Forsslunds Från källorna till havet och har använts jämnt.

Aspeboda: Okej till Elisgården i Lilla Aspeboda.

Bergsgården: Ja till Tunet och Guldsmedsgården.

Korsnäs: Ja till Nybygget.

Centrum: IOGT-NTO-föreningen vill att lokalen Globen på Ölandsgatan ska heta Gamla Elverket, eftersom det anknyter mer till husets historia. Ja, säger namnkommittén.

Svärdsjö: Okej till Blåsut och Arrendatorsbostaden. Sågmyra: Ja till Spårudden och Finngården. Och ja till Rosens och Janis, där har ägarna velat ha "gården" efter, men det reserveras för större fastigheter.

Rupstjärn: Ja till Maskinbacken, Isgården och Kragsveden. Det sistnämnda namnet tillhör egentligen tre gårdar, så de andra två får också anta det, om de vill. Avslag för Tolfmansgården, ett namn som kopplas till grannfastigheten.

Karlsbyn: Ja till Pers

Kolbergsbo: Ja till Strömstugan

Kårtäkt: Tummen upp för Lisselbo, Persarvet och Tjärnhagen. Avslag för Erik Karlssongården.

Danholn: Avslag för Överbacka gård.

Fakta: vad är det?

  • Populärnamn är ett tillägg till adressen. Det kan vara ett gårdsnamn, eller till exempel "polishuset" eller "Kristine kyrka".
  • Adressen skrivs i ordningen: namn på adressaten, populärnamn, gatuadress eller byadress och postnummer och -ort.
  • Byadresser? I områden utan gatunamn ersätter byadresserna vägnamn, som till exempel Bergsgården eller Ruptjärn, följt av en siffra.

Mer läsning

Annons