Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patient tvingades vänta 10 månader på en läkartid – fick nedsatt syn

Patienten fick vänta i 10 månader på en tid på Falu lasaretts ögonklinik. När det väl blev dags hade patienten fått nedsatt syn. Nu gör Landstinget Dalarna en Lex Maria-anmälan.

Annons

Landstinget Dalarna har gjort en Lex Maria-anmälan efter att en patient fått vänta så pass länge på en tid på ögonkliniken att det lett till nedsatt syn.

I april 2014 besökte patienten en optiker i Falun på grund av försämrad syn på höger öga.

Denne konstaterade lätt gråstarr samt förhöjt tryck i ögat och en remiss skickades till ögonkliniken på Falu lasarett. Där bedömdes problemen dock inte som akuta.

Under väntetiden försökte patienten själv ta kontakt med kliniken, som dock meddelade att det inte fanns möjlighet att få tid förrän om 10 månader – det vill säga i februari 2016.

När datumet för besöket slutligen kom visade det sig att trycket i höger öga hade gått upp så pass att patienten fått en avancerad skada på synnerven med nedsatt syn som följd.

Landstinget Dalarna gjorde efter det inträffade en internutredning. Den visade att det funnits problem med bemanningen på kliniken, vilket medfört långa väntetider.

Man konstaterade även att en annan anledning till fördröjningen kan ha varit det faktum att remissen bedömdes som besöksorsak gråstarr – trots att patienten hade högt tryck i ögat. "Detta borde ha föranlett en annan prioritering", skriver man i ett pressmeddelande.

– Det är alltid allvarligt när patientens diagnos fördröjs och leder till onödigt lidande och skada, konstaterar Helena Hellström, chefläkare.

Det inträffade har diskuterats på kliniken och man har genomfört en riktad utbildning för sina remissbedömare kring remisser med frågeställning högt ögontryck som skapat ett rutindokument utifrån det.

– Då patienten fått en bestående synskada på grund av fördröjd diagnos så väljer landstinget att göra en Lex Maria-anmälan för att få en extern granskning av vad som gått fel och hur vi på bästa sätt kan undvika att liknande händelser uppstår igen, säger Helena Hellström.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons