Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På två hjul under 35 år

/
  • Firar jubileum. Motorcykelklubben Wheelers håller till vid Pilborondellen i Falun. I år firar klubben sitt 35-årsjubileum. Längst fram till vänster Daniel Montelius och Johanna Bäcklund.

Annons

- Jag, som flyttat hit från Stockholm för några år sedan, umgås väldigt mycket med andra Wheelers-medlemmar, fortsätter hon.

Jubileet kommer att firas under våren och omkring 150 nya och gamla medlemmar har bjudits in att vara med.

Klubben har idag 47 medlemmar.

- Det är roligare att åka tillsammans, än att åka själv, är klubbmedlemmen Johanna Lindhs svar på frågan om varför man ska vara med i en mc-klubb som Wheelers.

Det var 1972 som ett gäng mc-åkare från Aspeboda med omnejd bestämde sig för att bilda klubben Dalecarlia Wheeler Team. Första lokalen var en lägenhet på Trotzgatan. Ett par år senare ställde Stora Kopparberg gratis upp med ett hus nedanför slammdammarna. Nu ändrades också klubbens namn till MCK Wheelers.

I början på 1980-talet skulle det byggas på Galgberget och flytten gick till ett annat hus ute vid riksväg 80. Ett hus som sedan dess byggts om invändigt ett antal gånger och dessutom varit hotats av rivning på grund av breddning av riksvägen.

Men nu är det lugnt på den fronten. Toaletterna har renoverats. Ett samlingsrum med flipperspel är nyfixat och huset har fått nytt tak.

- Vi har många byggjobbare i klubben, så det finns gott om bra och gratis arbetskraft, säger klubbens vice ordförande Göran Pålgren.

Pengar till klubben drar man framför allt in på Dalarallyt under Kristi himmelsfärdshelgen.

När klubben startades en gång i tiden var alla medlemmar unga, mellan 17 och 23 år, sådär.

- På den tiden var klubbhuset en mer av en samlingsplats än det är i dag. Det var folk här i stort sett varje kväll, säger Christer Montelius som blev medlem i början på 1980-talet.

- Ja, till och med på julafton..., säger Torbjörn Andersson, som varit med sedan 1979.

Idag är medelåldern högre.

- Riktigt unga människor har inte råd att köpa motorcykel längre. Man väntar tills man börjar jobba. Ingångsåldern är 22-23 år, någonting, säger Torbjörn Andersson.

Klubbens yngste medlem, Daniel Montelius, 18, är dock ett undantag från den regeln.

Medlemsmöten hålls första onsdagen varje månad. Under sommaren ordnas också onsdagsturen, kortare mc-turer med stopp för fika. Wheelers åker dessutom gärna på mc-träffar och i klubbkåken anordnas en del fester under året.

Nya medlemmar väljs in efter en prövotid på tre månader.

Till sist har mc-entustiasterna i Wheelers en uppmaning till bilisterna i vårtrafiken:

- Tänk på att att motorcyklarna kommer ut nu. Titta en extra gång över axeln, innan du byter fil - inte minst i rondeller! Då kanske vi överlever några år till...

Fakta: Några årtal

  • 1972 bildade ett gäng från Aspeboda med omnejd Dalecarlia Wheeler Team.
  • 1974 ställde Stora Kopparberg (nuvarande Stora) gratis upp med en ett klubbhus på Galgberget. Klubbnamnet ändrades till MCK Wheelers.
  • 1982 flyttade klubben till nuvarande klubbhuset närmare riksväg 80.
  • 1988 hade klubben en medlemstopp med ett 70-tal medlemmar, och var Faluns största MC-klubb.

Mer läsning

Annons