Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Duvan får barnen växa i egen takt

/
  • Liten grupp gör stor skillnad. Syskonen Erik och Emma Källberg går båda på Duvan bland annat för att under lekfulla former utveckla talet. Femåriga Hanna föddes i vecka 24 och mår bra av att gruppen är liten och personaltätheten stor.

Annons

I trettio år har förskolan Duvan i Slätta funnits som ett komplement till den vanliga förskolan för barn som har tal- och språksvårigheter. Sedan i höstas tar förskolan även emot barn med medicinska diagnoser.

- Här får barn plats som av olika anledningar behöver vistas i en liten grupp för att få komma till sin rätt, säger förskollärare Marianne Prosell som funnits i på Duvan sedan slutet av 70-talet.

Fram till i våras har barn med särskilda behov erbjudits plats på Duvan tre timmar, tre dagar i veckan, till hösten utökar verksamheten och håller öppet alla vardagar 4,5 timmar. Övrig tid är de flesta barnen inskrivna på någon annan förskola i kommunen och skjutsas i taxi till och från Duvan. Just nu är sex barn inskrivna till förskolestarten i augusti.

- Vi har plats för åtta barn, men tyvärr vet inte alla att den här möjligheten finns och att alla föräldrar till förskolebarn i hela kommunen kan söka hit, säger Ulla-Britt Kers som också jobbar på Duvan.

Sedan starten för trettio år sedan har verksamheten på förskolan varit nedläggningshotad i flera omgångar. Bland annat på grund av för få barn.

Susanna Lundberg som har sin femåriga dotter Hanna på förskolan tycker att kommunen borde ta ett större ansvar i att informera om att resursen finns. Själv fick hon höra talas om Duvan genom bekanta.

Hanna föddes tre månader förtidigt och har till följd av den tidiga födseln bland annat nedsatt lungkapacitet och problem med värk i leder om hon rör sig för mycket.

- Dessutom klarar hon inte av för stora och bullriga grupper, säger Susanna som har vårdbidrag för Hanna den tid hon inte är på Duvan. Under det år Hanna vistats på Duvan har hon utvecklats mycket, inte minst socialt, säger Susanna.

- Jag är jätteglad och Hanna är ännu gladare. Nu vet vi att hon har en bra grund för att kunna börja skolan så småningom.

De gånger det varit på tal att verksamheten ska läggas ned har alternativet som presenterats varit att barnen ska få assistenter på sina ordinarie förskolor i stället.

- Diskussionen har handlat om att vi borde kunna hjälpa de här barnen i den ordinarie verksamheten, säger skoldistriktschef Kajas Henriksson som tycker att Duvan fyller en viktig funktion för barn som av olika anledningar behöver vistas i en liten grupp.

- Målet är att göra Duvan till en förskola som är öppen hela dagen så att barnen slipper resa till och från andra förskolor eller dagbarnvårdare. Men än så länge finns inte de pengarna, säger Kajsa Henriksson.

Mer läsning

Annons