Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övningsfältet - en soptipp

/
  • Skräpigt. Regementets övningsfält börjar allt mer att likna en soptipp. Dalregementets Lars-Gunnar Eriksson, skjutfältsansvarig, P-G Eklöf, informationsansvarig och fortifikationsverkets Jan-Åke Matsson är bekymrade över utvecklingen.

Annons

Till största delen är det trädgårdsavfall i stora mängder som tippas på området.

Men inslaget av annat hushållsavfall är också stort liksom inslaget av bilbatterier och bildäck.

Under hösten brukar latrinkartonger vara ett givet inslag...

- Vi har också noterat att byggavfall tippats på området. Flera bilar har dumpats, och även en husvagn, säger Lars-Gunnar Eriksson.

Varje vecka kan Dalregementsgruppens företrädare konstatera att nya dumpningar av avfall gjorts på övningsfältet.

Lars-Gunnar Eriksson tar med oss till ett av ställena där någon nyligen dumpat en massa grejer. Stället ligger en bra bit på övningsområdet och bilturen tar en stund.

När vi kommer fram kan vi snabbt konstatera att det ligger en massa saker slängda i ett dike, alldeles vid vägen vi åkt på.

Där ligger en matta, några videofodral, hushållsbestick, cd-skivor, kakelplattor, allmänt skräp och ett trädgårdbord.

- Jag kan inte fatta att folk håller på så här, att bara förstöra slänga skräpet i naturen. Lika gärna som de åker hit, så borde de kunna åka till återvinningscentralen på Ingarvet, säger Lars-Gunnar Eriksson och skakar på huvudet.

Dalregementsgruppen har som en av sina uppgifter att hålla rent och snyggt på övningsområdet. Men nu har man kommit till en punkt där man inte längre mäktar med detta.

- Att hålla på och ta reda på andras avfall känns inte roligt, och det är stora mängder vi pratar om. Den senaste året handlar det om lastbilslass vi farit i väg med till tippen. Men vi har varken råd eller tid att hålla på så här, menar Lars-Gunnar Eriksson.

I takt med att nedskräpningen ökat på området, så har militären börjat se över vad man kan göra för att få ett stopp på eländet.

- Som markägare har vi laglig rätt att stänga av allmänheten från mark där nedskräpning äger rum, men det känns som en sista utväg. Vi vet att det är många som använder området till rekreation, och sätta stopp för den typ av verksamhet vill vi inte helst göra. Området ska vara till för alla, säger P-G Eklöf, informationsansvarig på Dalregementsgruppen.

Det inte många tänker på när man dumpar sitt avfall på området är att man bryter mot Miljöbalken, vilket kan ge fängelse eller böter.

- Jag hoppas att alla kan hjälpas åt, så att den här tråkiga trenden vänds. Kommunen kan exempelvis hämta grovavfall för en billig penning, säger Ulf Titz på Dalregementsgruppen.

Mer läsning

Annons