Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överkörda av regeringen – gillar läget och stöttar rektorn

Egentligen skulle högskolans styrelse under fredagens möte förbereda sig för det viktiga beslutet, men nu hade ju regeringen redan bestämt.
– Vi har att rätta oss efter det, säger ordförande Peter Samuelsson, som betonar att styrelsen står bakom rektorn Marita Hilliges, som ifrågasatts.

Annons

Högskolans styrelse ägnade sitt möte åt att diskutera läget. Det har ju varit en turbulent vecka sedan regeringen på torsdagen fattade beslut om att Högskolan Dalarna skulle finnas kvar både i Falun och i Borlänge.

– Hittills har styrelsen bara sett medelandet på regeringens hemsida, det vi behöver nu är att se protokollet för att få vet lite mer kring beslutet, säger Peter Samuelsson.

Han konstaterar att enligt den lagstiftning som finns är lokaliseringen en fråga som styrelsen råder över, men regeringen har sagt sitt och det är bara att gilla läget.

Styrelsen gjorde dock ett vasst uttalande, en kommentar till den uppkomna situationen. Ledamötena är kritiska på tre punkter:

För det första: Regeringen harinte sett hela beslutsunderlaget om högskolans lokalisering, eller hört hurstyrelsen bedömer det, innan de griper in. Styrelsen har alltså inte fåttmöjlighet att fatta beslut i ärendet.

För det andra: Regeringen harinte beaktat studenternas rätt till medinflytande i frågan. Dalarnas studentkår vill att Högskolan Dalarna flyttar samman. De vill ha ett mera levande campus,trygga boenden och en bättre studiemiljö.

För det tredje: Regeringensbeslut försvårar för styrelsen att ta fullt ansvar för verksamheten i enlighet med högskolelagen. Detta är en viktig principiell fråga för hela högskolesverige. Regeringens beslut skadar allvarligt principen om akademiska lärosätens bestämmanderätt, deras autonomi.

Styrelsen gav på fredagen rektor Marita Hilliges i uppdrag att analysera beslutet när protokollet kommer. Hon ska också börja titta på handlingsalternativ och göra en preliminär tidsplan för hur man ska agera framöver när det gäller utveckling.

– Diskussionen har handlat mycket om lokalisering, men det viktiga är ju hur vi skapar en bättre högskola, attraktiv för studenter och personal, säger Samuelsson.

Peter Samuelsson, ordförande för Dalarnas högskolestyrelse.

Den 10 november har högskolans styrelse möte igen. Det var då beslutet om lokalisering skulle ha fattats. Nu blir det så att rektorn lägger fram sitt beslutsunderlag.

– Vi har ju arbetat ett år med en utredning, på styrelsens uppdrag, och det finns mycket i den som vi kan använda, säger Samuelsson.

Läs mer:

Högskolan ser ut att bli kvar i Borlänge - regeringsbeslut på torsdag

Utredningsarbetet klart - en samlokalisering ökar Högskolans attraktivitet.

Företag jublar över besked om högskolan

Glädje och irritation på Högskolan Dalarna

Mer läsning

Annons