Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överfölls i butiken och höggs med kniv

Annons

Det var på kvällen den 16 februari som händelsen inträffade på Videoteket på Hälsingetorget i Falun. Dit kom en man tillsammans med sin flickvän för att hyra en videofilm. Ett par minuter senare, när han stod vid en hylla och läste på baksidan av en film, blev han plötsligt träffad av ett hårt slag i huvudet.

Han föll mot hyllan, men lyckades ta sig upp och vända sig om.

- Det rann blod ner i ögat och jag hade svårt att se. Men jag såg en kniv framför ansiktet. Sen kände jag en brännande smärta i sidan på överkroppen och förstod att jag hade blivit skuren.

Det berättade offret på måndagen, när händelsen på Videoteket under polisbevakning togs upp i tingsrätten.

Offret tog sig ut ur butiken, ringde en kompis och fick skjuts till lasarettet. Där vårdades han i flera dagar för skadorna av knivhugget, som var nära att kosta honom livet. Kniven hade trängt in några centimeter från hjärtat.

- Jag trodde att det var kört för mig. Det kändes så.

Polisen grep samma kväll en 21-årig man som misstänkt för dådet. Honom fann man efter tips på en toalett inne på en krog i centrala Falun, där han också försökte gömma kniven i en papperskorg.

I dag, flera månader senare, har offret fortfarande svårt att förstå.

- Vi känner inte varandra. Har aldrig pratat med varandra. För mig är det som hände obegripligt.

För tingsrätten försökte 21-åringen förklara.

Han berättade för rätten att han under förra sommaren bråkat med en släkting till offret. Efter det har han känt sig hotad. 21-åringen uppgav att han därför inte vågat gå ut och om han ändå gjort det, har han känt sig tvingad att bära kniv.

Den där februarikvällen, när offret kom in i videobutiken, var 21-åringen påverkad av bensodiazepiner (narkotikaklassat läkemedel) och alkohol. Han satt på en glassbox strax innanför entrén tillsammans med kompisar och kände sig trött på att vara rädd och gömma sig.

- Därför gick jag efter honom där inne. För att visa att jag också har rätt att röra mig fritt i Falun. Jag ville att mina kompisar skulle se att jag vågade det, sade han.

Och sen hände det.

Enligt 21-åringen tilldelade han offret slaget i huvudet för att denne gjorde en hastig rörelse. Sedan tog han upp kniven och viftade med den, för att freda sig mot offret som enligt 21-åringen då slog fyra-fem slag i luften mot honom.

Att kniven skulle träffa var dock aldrig meningen.

- Nej, han måste ha sprungit in i den.

21-åringen, som i samma mål även är åtalad för andra våldsbrott, har i polisförhör lämnat andra uppgifter rörande händelsen på Videoteket. För rätten uppgav han i går att han gjort så för att den sanna versionen inte lät trovärdig och han ville undvika att bli betraktad som "ett monster som springer och hugger ner folk".

Domen mot 21-åringen, som är häktad, meddelas senare.

Mer läsning

Annons