Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-uppdrag för Faluarkitekter

/
  •  Foto: Anna Klintasp
  • Merit.

Annons

- Nu när det är klart att Sotji har fått OS vet vi att vi kommer jobba vidare med projekten, säger Hans-Göran Skogsjö, kontorschef på Sweco FFNS i Falun.

För det svenska konsultföretaget Sweco, med kontor i Falun, kan vinter-OS i ryska Sotji betyda guld. Falukontoret har i fem år arbetat med olika projekt i Sotji, bland annat har de planerat skid- och hotellanläggningar, spa-anläggningar och den alpina designen.

- Det kommer att bli Rysslands centrum för alpina sporter och alpina anläggningar och att designa skidbackar och hoppbackar är en av våra specialnischer, säger Hans-Göran Skogsjö, kontorschef på Sweco FFNS i Falun.

Företaget har redan arbetat med bland annat trafikplanering och utformningen av stadskärnan som helhet. Företaget hoppas nu få arbeta vidare med bland annat designen av hoppbackarna.

Uppdraget går i så fall till arkitekten Kurt Evan Sonehag som har hoppbackar som specialitet. Han är mannen bakom Lugnets hoppbackar, OS-backarna i Salt Lake City 2002 och jobbar just nu med hoppbackarna till OS i Vancouver 2010.

- Vi är redan etablerade i Sotji och har flera bra ingångar där. Bosse Lundberg här på kontoret är god vän med borgmästaren där och kontakter är mycket viktiga i Ryssland, säger Hans-Göran Skogsjö.

Sotji är en liten semesterort i södra Ryssland som kommer att få världens blickar på sig när vinter-OS arrangeras där om sju år. Beskedet kom i torsdags och nu börjar en enorm upprustning av orten, Putin vill satsa 80 miljarder bara på infrastrukturen.

Vad betyder det här för kontoret i Falun?

- Exakt vet vi inte ännu, men det kommer att betyda ganska mycket. Det kommer generera rätt mycket jobb och inte bara för arkitektbiten utan även på infrastruktursidan. Vi håller sedan tidigare på att anställa, men det kan mycket väl bli aktuell med fler nyanställningar efter det här, säger Hans-Göran Skogsjö som menar att det är svårt att spekulera i hur mycket pengar det kan komma att handla om.

Mer läsning

Annons