Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oj, en barockträdgård!

/
  • Trädgård. Nu täcks marken av vitsippor, men kanske dyker gamla kulturväxter upp när de får mer luft och ljus.
  • Vattenväg. Även i skogen nedanför Puttbo är det nyröjt. Här syns den grävda och stenkantade kanalen som ledde vattenkraft till Falu gruva.
  • Nyröjt. Trädgården är lite bredare än barockträdgården i Staberg, men kortare, med två terrasser. Trädgårdsmästaren Peter Rasmusson och stugfogden Martin Fahlström poserar med en av de grövsta björkar de fått omkull.
  • Scoutstugan. Puttbo skulle kunna bli ett nav i satsningen på friluftsturism. Det tror byggnadsvårdaren Björn Fahlén.

Annons

- Vi vill vårda fram miljön, i långsam takt, säger byggnadsvårdaren Björn Fahlén som leder projektet, ett samarbete med länsstyrelsen och Falu scoutkår som äger fastigheten.

Den som gjort mesta grovjobbet är trädgårdsmästaren Peter Rasmusson. Han har gått med röjsåg och motorsåg i snårskogen på husets baksida, och fått hjälp av scoutkårens Martin Fahlström, med flera.

När manshöga spireabuskar och bastanta björkar försvunnit skymtar man terrasserna. På den första låg kryddträdgården 1756, det syns på gamla kartor. På den andra terrassen stod fruktträd, bara ett äppelträd finns kvar.

Men jordmånen är god.

- Det luktar mylla, rapporterar Rasmusson som jobbat hela vintern och som fortsätter över sommaren. Kanske hinner han provplantera lite grann. Eventuellt dyker gamla växter upp nu när de får luft och ljus.

Trädgården anlades under samma tid som Stabergs barockträdgård. Hit kom Carl von Linné ridande julen 1733 tillsammans med studiekompisen Carl Sohlberg, vars pappa var bergsman. Den fattige Linné blev kvar ett halvår, Falun var ju en storstad och sällskapslivet givande.

- Jag gjorde en inventering åt länsstyrelsen 1991, då såg jag trädgården, berättar Björn Fahlén och visar vidare.

I skogen har folk röjt unga granar som ska bli gärdsgårdsvirke i Staberg.

Längre ner finns en grävd och stenkantad kanal. Ovanför Puttbo finns tre små sjöar som binds ihop av en tunnel och flera kanaler. De ledde till gruvan, som behövde vattenkraft till konster och pumpar.

- Det är fantastiskt vilket arbete de lade ner på kanalerna. Länsstyrelsen har beslutat att skapa ett system av gångstigar längs vattenvägarna. Puttbo kanske kan bli ett nav i satsningen. på friluftsturism, säger Björn Fahlén.

Omöjligt är det inte. Stångtjärn ligger inte långt bort, skidspåren går tätt intill och Källslätten är ett populärt utflyktsmål.

- Vi skyndar långsamt. I Staberg hade vi inga besök från början. Nu är det ett stort turistmål, påpekar Björn Fahlén.

Mer läsning

Annons