Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offentliga toaletter byggs för 1,5 miljoner kronor i badhus i Sundborn – ”Ett lyft för hela byn”

Badhusföreningen i Sundborn har ansökt om EU-medel via Länsstyrelsen Dalarna på drygt 1,5 miljoner kronor för att rusta upp delar av det klassiska badhuset intill Sundbornsån. Nu har ansökan beviljats, vilket betyder att byn får offentliga toaletter och ett informationsrum.
– Det här borde ha varit en självklarhet sedan länge men det är först nu vi kan göra verklighet av det, säger Lars Sundbom som är ordförande i Sundborn badförening.

Annons

I centrala Sundborn ligger ett anrikt badhus. Badföreningen som bedriver verksamhet i byggnaden firade 80 år som aktiva förra året och sedan slutet av 30-talet har kvinnor och män, gammal och ung, träffats på fredagskvällarna för att bada bastu och ta ett dopp i den intilliggande ån.

Det gamla badhuset i Sundborn. Tvätteriverksamheten i byggnaden upphörde år 1995, men nu kommer ytan till användning igen.

Några meter från badhuset ligger byns festplats med bland annat dansbana och midsommarstång. Den kända Carl Larsson-gården finns ett stenkast bort, med fem minuters promenad.

Framför badhuset finns en parkering som under sommarhalvåret används flitigt på dagtid. Under flera års tid har frågan kring offentliga toaletter mullrat starkt bland besökare och boende i byn – nu syns ljuset i slutet av tunneln och problemet ska lösas, som Lars Sundbom beskriver det.

Lars tröttnade på toalettsituationen och skickade in en ansökan till Jordbruksverket i slutet av januari 2016 gällande ett landsbygdsutvecklingsstöd som EU är med och finansierar.

Lars Sundbom på baksidan av badhuset. I vattnet i bakgrunden badas det friskt under vintern hos de 20-tal medlemmarna i badföreningen.

– Det här borde ha varit en självklarhet för längesedan. Sundborn är ett av Faluns största besöksmål. Det har varit ett stort problem att vi får besökare till byn som åkt långt och när de kommer fram har de ingenstans att gå på toaletten. Det finns ett antal k när man kommer som besökare till ett ställe: kissa, kaffe, köpa och kultur. Det här bidraget innebär att vi kan checka av ytterligare ett av dem.

Badhuset är uppdelat i två delar: en för bastubad och en tom del, gamla tvätten. Tvättdelen är den som ska byggas om till toaletter och ett utrymme för information, utställning och möten.

En stor kostnad i projektet är att kommunalt vatten och avlopp måste kopplas in i huset, i nuläget används vatten som kommer från ån.

Sträckan på omkring 70 meter kan uppfattas som lite men blir komplicerad då det är nivåskillnader mellan badhuset och stora vägen, där VA finns. En pumpgrop under badhuset kommer att behöva grävas – den totala kostanden för att koppla på VA beräknas till 400 000 kronor.

För att ro projektet i land krävdes att tio procent av projektkostnaden finansieras av privata medel.

Badhuset ligger intill Sundbornsån som är en del av Svärdsjövattendraget. Den sträcker sig mellan sjöarna Toftan och Hosjö i Falu kommun.

– Det här hade inte varit genomförbart utan alla föreningar samt Carl Larsson-gården som varit med och bidragit, och inte minst Falu kommun.

Falu kommun kommer att bidra med 25 procent av den offentligt finansierade projektkostnaden, 344 216 kronor. Beslutet tog vid kommunstyrelsens senaste sammanträde, enligt kommunens hemsida.

– Byggnationen ska stå klart i början av oktober 2018. Vi kommer nog inte att hinna bli klara till sommaren. I vår, när tjälen släpper, kommer vi att börja gräva direkt. Det är inte bestämt än vem som ska bygga, men ett beslut kring det ska tas så snart som möjligt.

Här kommer två toaletter och en handikapptoalett att byggas tillsammans med ett informationsrum för besökare till byn.

Han avslutar med att säga:

– Det är bara att hålla tummarna för att det inte dyker upp några oväntade utgifter, vi har en tydlig budget som vi måste hålla, säger Lars Sundbom.

LÄS ÄVEN:

Männen som misstänks för bilstölden i Sundborn har nu häktats

Svindeln i Sundborn – därför svek han sina uppdragsgivare

Mer läsning

Annons