Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skateboardpark vid Västra?

/

Annons

- Absolut! Det vore kul att få vara med och förvandla området till något, där alla kan vistas och ströva omkring, säger Falugrabben Johan, som sedan två år tillbaka driver en egen arkitektfirma i London.

Tillsammans med Falu Skate- och snowboardklubb har han utformat en presentation, som visar hur området vid Västra skolan skulle kunna lyftas till att bli en inbjudande ögonprakt.

De inblandade vill skapa en plats där både skateboardåkare och allmänhet kan trivas, en plats där det historiska Falun blandas med en ny och framåtblickande kultur.

En stor del av området ska inrymma en ny stor skateboardpark är det meningen.

- Tanken är att bygga en park på drygt 100 kvadratmeter. Men i vår vision för området föreslår vi inte bara byggandet av en skateboardpark, utan att det hela ska bli till en stor aktivitetspark, säger Johan Berglund, som själv åkt en hel del skateboard i sina dagar.

- Jag har väl mer eller mindre växt upp på en skateboard, och varit "förvisad" till området kring Västra skolan, fortsätter han.

Sedan sent 80-tal har Faluns skateboardåkare haft tillgång till den gamla asfalterade basketytan vid skolan. På platsen finns en mindre skateboardpark i trä, som i dag är halvt förfallen.

Den nya skateboardparken är tänkt att byggas i betong, för att stå emot väder och vind på ett bättre sätt, och på det viset också få en längre hållbarhet.

Några kalkyler om vad parken skulle kunna komma att kosta finns inte framtagna. Men när liknande parker byggts på andra håll inom landet, så har byggkostnaden hamnat på 2 000 kronor för varje kvadratmeter.

Sett till det skulle kostnaden för Faluns nya skateboardpark hamna på omkring två miljoner kronor.

- Vi vill skapa en plats där Faluns skateboardåkande kan utvecklas, men också växa tillsammans med resten av stadslivet. Det måste bli ett slut på den tiden där skateboardåkarna förpassas dit där ingen annan vill vara.

- På det här sättet vill vi presentera en ny bild av skateboardåkandet, en vuxen och ansvarstagande bild. Vi hoppas få i gång en diskussion kring vad som kan åstadkommas i området, men där sketaboardåkandet ändå står i centrum, säger Johan Berglund.

De inblandade har redan varit i kontakt med kommunen om sina planer, men varken fått ett bu eller bä.

- Trafik- och fritid har det hela på sitt bord, och utreder just nu saken, säger kommunalrådet Mikael Rosén (m).

Kan du lova att det blir en ny skateboardpark?

- Nej, det kan jag inte. Vi måste väga den här investeringen mot alla andra som är på gång. Men vi kommer att titta på det hela, och klart är att det behöver hända något med området, slutar Mikael Rosén.

Mer läsning

Annons