Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny Gävleväg gynnar Faluborna

Annons

I oktober invigs den nya motorvägen mellan Uppsala och Gävle (E 4:an).

En sträcka på knappt åtta mil.

Då går det att köra motorväg Gävle-Stockholm.

Och sträckan Falun-Gävle är också fin - med mitträcke på långa sträckor.

Enda flaskhalsen är passagen genom Hofors.

Nu tänker Falu kommun slå mynt av den nya motorvägen.

Och man hoppas kunna locka tiotusentals fjällturister från Stockholm att åka över Gävle och Falun till Sälen respektive Idre.

Främsta argumentet:

tidsvinsten!

Enligt kommunens egna beräkningar går det upp till en halvtimme snabbare att nå Stockholm från Falun när motorvägen Gävle-Uppsala öppnas i höst - än om du åker över Sala.

När Salaproppen är bortbyggd (18 kilometer) i oktober 2008 blir tidsvinsten cirka 20 minuter.

- Trafiksäkerheten kommer att bli högre på E 4-an efter utbyggnaden vilket tillsammans med tidsvinsten borde medföra att resorna över Gävle blir ett attraktivt alternativ, skriver kommunens Per Grundström och Anders Liljekvist i ett brev.

Det är falupartiets Ulf Elgemyr som skrivit en motion, där han vill att de tre landskapen längs vägen samarbetar för att "utveckla och stärka tillväxt och konkurrenskraft för näringsliv och sysselsättning, inte minst inom turist- och besöksnäringen".

Och det tycker kommunens tjänstemän också, som föreslår att kommunfullmäktige får ta ställning till om ett samordnat marknadsföringsarbete är aktuellt.

Men enligt vad tidningen erfar har redan kontakter tagits.

I ett första steg ska representanter från Falun diskutera om man kan förenkla genomfarten genom Hofors, som i dag är hastighetsbegränsad till 50 km/timmen och full av av- och påfarter.

Ulf Elgemyr tycker att man i det här fallet ska titta på hur bra samarbetet gått med Bergslagsdiagonalen (riksväg 50 från Motala till Söderhamn över Borlänge och Falun).

- Låt Bergslagsdiagonalen bli en förebild för detta nya projekt, skriver Elgemyr.

Mer läsning

Annons