Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu inleds arbetet för en ny VM-ansökan

Artikel 1 av 7
Skid-VM i Falun 2025
Visa alla artiklar

2025 kan Falun åter stå som värd för skid-VM.
Nu inleds arbetet med att undersöka vad som krävas för att trycka på start-kanppen för ett sådant projekt.
- För att det här ska få en god eftersmak är det viktigt att förarbetet genomförs profesionellt, säger Carl-Johan Ingeström, styrelseledamot i Beyond Skiing.

Annons

Skid-Vm i falun 2015 beskrivs som en stor publiksuccé med över 200 000 besökare under tävlingsdagarna.

Skid-VM 2015 har beskrivits som en stor succé.

Publiken valfärdade till Lugnet under de knappa två veckorna evenemanget pågick och VM-bolaget gjorde en vinst på 42 miljoner kronor.

Samtidigt gjorde det blågula landslaget sitt framgångsrikaste mästerskap någonsin.

Men det fanns också stark kritik mot evenemanget.

Framför allt för skenande kostnader där man från kommunalt håll först talade om en investeringsgräns på maximalt 80 miljoner kronor.

Men när Falu kommun summerade sina utgifter kopplade till VM hade 80 miljoner kronor förvandlats till 243 miljoner kronor.

Ett scenario Ingeström inte vill se någon upprepning av.

- Visst var det det som var bristen förra gången. Det viktigaste i sådana här projekt är att veta vad man ger sig in i. Vi vill ta fram ett underlag för att kunna ta frågan vidare, säger Carl-Johan Ingeström och utvecklar:

- Att bara ta ett beslut att kommunen ska in och finansiera håller inte utan här måste det finnas ett engagemang från andra håll.

Carl-Johan Ingeström, styrelseledamot i Beyond Skiing, vill inte se någon ny kommunal miljonrullning när det gäller investeringar för ett eventuellt framtida VM i Falun.

Tidigare VM-generalen Sven von Holst har fått i uppdrag, av Beyond Skiing, att ta fram en handlingsplan för att Falun ska kunna lämna in en VM-ansökan 2019 för att få VM till 2025.

- Ska vi ha ett till VM så måste vi rida på de investeringar som redan har gjorts, säger Ingeström.

Och det är just de 243 miljoner kronorna som Falu kommun investerade till VM 2015 som lyfts som ett av de viktigaste argumenten för att Falun återigen ska söka VM.

Tidigare VM-generalen, Sven von Holst, har fått i uppdrag att ta fram en handlingsplan för en ny VM ansökan till Falun.

Johan Sares, längdchef vid Svenska Skidförbundet:

- Jag tror vi har chans på VM 2025, men för att få det så ska du söka 2019 och 2025 är jag helt övertygad om att Lugnet fortfarande är en bra och modern arena för VM, säger Sares och fortsätter:

- Kan vi få VM tio eller tolv år efter vi senast hade det så behövs sannolikt inte så stora insatser. Titta bara på Åre. De hade alpina VM 2007 och ska ha det igen 2019. Jag vet att de gör justeringar men inga större investeringar.

Och parallellen mellan Åre och Falun är jämförbar - i alla fall om man tittar på investeringskostnader för det senast genomförda mästerskapet.

Till VM 2007 investerade Åre 180 miljoner kronor i bland annat nya liftar och pister. För Falun 2015 var alltså motsvarande siffra 243 miljoner kronor.

Niklas Carlsson, tidigare förbundsdirektör vid Svenska skidförbundet men nu vd för Åre 2019:

- Nu har vi ínga måste-krav från internationella skidförbundet och inga kommunala medel alls som invetseras.

Men vissa investeringar görs väl ändå till VM 2019?

- Totalt investerar vi 85 miljoner kronor. 20 miljoner kommer från Region Jämtland och 65 miljoner kronor från Skistar-Åre. Det är pengar som vi använder för att göra saker bättre - inte för att vi måste, säger Carlsson.

Senare i vinter är det meningen att Sven von Holst arbete ska vara klart och då ska det mynna ut i vad som krävs för en framtida VM-ansökan.

Alla artiklar i
Skid-VM i Falun 2025
Annons