Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till stenbrott i Grycksbo

Annons

- Vi sade nej, då vi anser att de sökande inte visat att de prövat alternativa lokaliseringar. Dessutom finns det fortfarande frågetecken kvar kring bullerfrågorna, säger Anna Hägglund (c), miljönämndens ordförande.

Men ett slutligt beslut i frågan tas av länsstyrelsen. Miljönämnden lämnar bara ett yttrande.

Dala Entreprenad AB har ansökt om täkttillstånd för 15 år framåt, och ett uttag av maximalt 750 000 ton (50 000 ton/år) ska ske är det tänkt.

I Grycksbo finns det en stark opinion mot planerna på att starta upp ett stenbrott på Grafsberget.

Miljönämndens yttrande tas därför mot med glädje:

- Det låter jättebra, men vi får inte tappa taget. Striden går vidare tills ett beslut i frågan är tagen, säger Bitte Håll Belfiore, som är närmaste fastighetsägare till den planerade täkten.

Miljöförvaltningen har i sina synpunkter framfört både för- och nackdelar med placeringen.

Till fördelarna hör läget nära riksväg 80 och det huvudsakliga avsättningsområdet, Falu tätort.

Den största nackdelen är givetvis risken för bullerstörningar som drabbar en stor andel människor i Grycksbos södra delar, främst Studsarvet, Bengtsarvet och Tjärntäkt.

Vid informationsmötet som hölls i Grycksbo dem 23 april framkom också att man kommer att använda en så kallad skuthammare för att knacka ner stora block som inte går i krossen.

Detta nämns inte i miljökonsekvensbeskrivningen och innebär att bullerutredning är bristfällig.

- Det är klart att nya omständigheter som kommit fram under vägen har haft betydelse för vårt beslut. Och en bullerutredning om ljudet från skuthammare bör göras, menar Anna Hägglund.

Miljönämndens beslut blev alltså att man avstyrker ansökan för att man inte anser att den sökande visat att Grafsberget är den bästa platsen.

Men ett slutligt beslut i frågan tas som sagt av länsstyrelsen.

- Vi kommer att strida vidare, och ska göra allt för att det inte blir något stenbrott på platsen, lovar Bitte Håll Belfiore.

Mer läsning

Annons