Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan 100 miljoner till Dalarna i lågstadiesatsningen

Dalarnas kommuner får 97,5 miljoner kronor att dela på i årets lågstadiesatsning. Störts bidrag går till Borlänge som får 20,4 miljoner. En nyhet för i år är att även fritidshemmen är inräknade.

Annons

Närmare 100 miljoner kronor går till Dalarna och vinnare är Borlänge kommun med ettbidrag på 20,4 miljoner. Följt av Ludvika kommun som får närmare 15 miljoner.

Hösten 2015 införde regeringen ett statsbidrag för de lägre årskurserna i grundskolan. I år tillför regeringen medel även till fritidshem. När Statens skolverk nu betalar ut medel får samtliga kommuner i Dalarnas län ta del av satsningen. Närmare 100 miljoner kronor går till Dalarna och vinnare är Borlänge kommun med ettbidrag på 20,4 miljoner. Följt av Ludvika kommun som får närmare 15 miljoner. Anledningen med satsningen är att höja utbildningens kvalitet för de yngre elevernaa och ge lärare i förskoleklass och årskurs 1–3 mer tid för varje elev. Delar av lågstadiesatsningen är i år öronmärkt för att stödja skolor med stora behov och främja jämlikhet. Det skriver Utbildningsdepartementet i ett pressmeddelande. Vissa delar av satsningen i år är öronmärkt för skolor med stora behov.

– Varje barn ska få det stöd de behöver i tid. Därför investerar vi mycket i de tidigaste åren, i lågstadietoch i fritids. Vi kan också se nu att trots en svår lärarbrist anställs fler pedagoger i skolan, förskoleklass och fritids. Då får lärarna också mer tid med sina elever och eleverna mer tid med sina lärare, säger utbildningsminister Gustav Fridolin i ett pressmeddelande.

Listan över fördelningen i Dalarna.

Borlänge kommun, 20,4 miljoner

Ludvika kommun, 14,8 miljoner

Avesta kommun, 13,1 miljoner

Falu kommun, 12,5 miljoner

Hedemora kommun, 5,5 miljoner

Mora kommun, 4,7 miljoner

Smedjebackens kommun, 4,4 miljoner

Malung-Sälens kommun, 3,9 miljoner

Gagnefs kommun, 3,0 miljoner

Leksands kommun, 3,0 miljoner

Säters kommun, 2,7 miljoner

Vansbro kommun, 2,6 miljoner

Älvdalens kommun, 2,6 miljoner

Orsa kommun, 2,4 miljoner

Rättviks kommun, 2,0 miljoner

Mer läsning

Annons