Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Narkotikan och otryggheten ökar i Falun – här är polisens löfte till medborgarna

Både narkotikan och otryggheten ökar i Falun. Det vill kommunen och polisen nu få bukt med och kommer med ett nytt löfte till medborgarna.

Annons

Problemen med narkotika bland Faluns unga har ökat. Samtidigt visar flera medborgardialoger på att den upplevda otryggheten i centrum kvälls- och nattetid har ökat.

Nu har kommunen och polisen tillsammans tagit fram ett medborgarlöfte för att ta tag i problemen.

– Det känns väldigt bra att medborgarlöftet nu är klart, det är ett steg framåt i arbetet att tidigt upptäcka narkotika bland unga och att öka tryggheten för alla i Falu centrum, säger Susanne Norberg (S) kommunalråd, i ett pressmeddelande.

I medborgarlöftet radar polisen och kommunen upp en rad utlovade åtgårder.

Bland annat lovar man trygghetsvandringar i centrum, där man ser över om det till exempel behövs förbättrad belysning och högre vuxennärvaro.

Även polisen lovar att synas mer på stan – bland annat genom fotpatrullering, något man hoppas kan minska berusningsgraden och öka chanserna att upptäcka narkotika bland unga.

Kommunens tillsynsansvariga för alkoholtillstånd och polisen ska även, tillsammans med krögare i Falun, arbeta för att minska berusningsgraden och därigenom även risken för våld.

När det gäller narkotika bland unga ska kommunen påbörja arbetet med en ny rutin för att tidigt upptäcka missbruk bland unga. Där ingår bland annat att underlätta snabb hjälp genom att tydliggöra var föräldrar, personal på skolan, fritidsgårdar med flera kan vända sig.

Ett arbete med uppsökande ungdomsverksamhet påbörjas också av kommunen.

Ulrika Gustafsson-Lindberg kommunens BRÅ- och ANDT- samordnare.

- Falun har en i förhållande till folkmängd låg brottslighet och upplevs generellt som en trygg kommun att leva i. För att det ska fortsätta att vara så är det viktigt att ta tillvara på de signaler som lämnats av Falubor, anställda i offentliga verksamheter och privat sektor och vidta åtgärder då dessa orosområden annars kan förvärras, säger Ulrika Gustafsson-Lindberg kommunens BRÅ- och ANDT- samordnare, i pressmeddelandet.

Det finns även mycket som faluborna själva kan göra för att få en tryggare stad.

– För att öka tryggheten så kan alla Falubor själva bidra genom att finnas där många unga är. Kanske på eget initiativ med en vän, som föräldrar på stan, i samverkan med Nattvandrarna eller vid Vändkorssamverkan. Fler bra och nyktra vuxna i Falun påverkar den upplevda tryggheten mycket, säger Ulrika Gustafsson-Lindberg.

Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android nu

Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons