Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Multiarenan kan kosta 100 miljoner

/
  • Arenabygge. Så här kan det komma att se ut inne i den tänkta multiarenan på Lugnet. Om det nu blir någon arena. Ett besked om kommunal borgen lär dröja ett tag till, men männen bakom arenaprojektet hoppas givetvis på ett snabbt besked.

Annons

Under ett par år nu har planeringen av en ny multiarena pågått. Från början fanns en förhoppning om att arenan skulle stå klar hösten 2007.

Nu hoppas de inblandade att arenan ska vara i drift under oktober 2008, men det är fortfarande en lång bit att gå för att de ska bli verklighet.

- Vi behöver ett positivt beslut från kommunens sida, att de är villiga att gå i borgen för de 80 miljoner kronor som vi tidigare begärt. Det är den viljeinriktningen från kommunen det här projektet behöver just nu. Rent politiskt saknar jag kommunens engagemang, säger Jan Fällman och fortsätter:

- Falun och Lugnet behöver den här arenan!

Samma sak framhöll de inblandade i en stor debattartikel som presenterades i Falu Kuriren förra lördagen.

Drivet att genomföra projektet finns fortfarande där, viljan att utveckla Lugnet och se till att Falu BS överlever likaså.

- Vi vill utveckla Falun, men samtidigt se till att bandyn har en chans att överleva här i Falun. Utan den här satsningen blir det omöjligt, menar Jan Fällman.

Han anser också att kommunen ska vara delägare i ett framtida arenabolag - om nu arenan blir verklighet.

- Jag tycker det. Det vore onekligen bra med den delaktigheten från kommunens sida.

Hur mycket Falu BS och de andra i arenaprojektet räknar med att kunna sänka kostnaderna, utifrån den senaste kalkylen, är svårt att få ett besked om.

- Jag kan ta ett exempel. Att flytta befintliga läktare pekar den framtagna kalkylen på att det ska kosta två miljoner kronor att göra. Vi har en entreprenör som säger att han kan göra det för 600 000 kronor. Det finns olika lösningar som vi tillsammans med en entreprenör kan komma fram till. Lösningar som sänker byggkostnaden: Till detta ska läggas ideella insatser, säger Jan Fällman och fortsätter:

- Vi är inte framme vid någon slutlig kalkyl än, men har en bindande offert som pekar på att det ska kosta 80 miljoner kronor att bygga arenan, men vet också att oförutsedda kostnader kan tillkomma. Det är inte rätt att avkräva oss någon preciskostnad, för det går inte att göra. Vår egeninsats i projektet är hur som helst tio miljoner kronor.

Den senaste kalkylen har ett Borlängebaserat konsultföretag tagit fram i samarbete mellan kommunen och aktörerna bakom arenaprojektet.

- Jag kan försäkra alla att vi inte håller på med att ta fram några "glädjekalkyler", eller föra någon bakom ljuset. Ingen person i det här projektet skulle tjäna något på att göra det. Vi satsar ju våra namn på det här.

- Just nu känns det bara som vi ska bevisa sak efter sak med nya kalkyler. Men projektet står och faller med ett ja till borgen från kommunens sida. Är det så att vi personer som finns med i arenaprojektet inte har politikernas förtroende, så är jag och andra beredda att hoppa av, säger Jan Fällman med kraft i stämman.

Men arenaprojektets ansvariga hoppas att kommunen redan i juni ska komma med en avsiktsförklaring, att kommunen är beredda att gå in med en borgen för byggandet av multiarenan.

- Ett besked om kommunal borgen skulle betyda så mycket för det fortsatta arbetet. Det handlar om att trycka på startknappen eller inte, slutar Jan Fällman.

Mer läsning

Annons