Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mosaik får rätt mot Falu kommun

Annons

Skolnämnden i Falun beslutade i februari 2010 att inte bevilja Friskolan Mosaik ett tilläggsbelopp för en elev för att finansiera en assistent.

Mosaik överklagade beslutet och hävdade att Falu kommun stred mot skollagen som säger att en kommun ska lämna bidrag per elev till en huvudman som bedriver fristående skola. Bidraget ska beräknas enligt samma grunder som vid fördelning av resurser till den egna grundskolan. Mosaik hävdar att det saknas grund för att fastställa de generella kriterier som Falu kommun gjort som endast tagit hänsyn till de elever som har ett fysiskt funktionshinder.

Falu kommun bestred överklagandet och hävdade att eleven inte uppfyllde de fyra kriterierna för att beviljas tilläggsbelopp.

Förvaltningsrätten tycker inte som Falu kommun utan bedömer är att eleven har ett sådant omfattande behov av särskilt stöd att Friskolan Mosaik har rätt till tilläggsbelopp. Rätten konstaterar att de kriterier som skolförvaltningen i Falu kommun beslutat får betraktas som interna riktlinjer för kommunens handläggare och att de inte ska anses bindande.

Mer läsning

Annons