Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mopedist skadades i krock med personbil – bilisten begick flera trafikbrott

Kvinnan skulle göra en vänstersväng, men brast i uppmärksamheten och kolliderade med en mopedist som slog i marken och skadades. Nu har hon dömts för vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada.

Annons

Det var i slutet av november 2015 som en trafikolycka inträffade på Källviksvägen i Falun då en bilist, som skulle göra en vänstersväng, krockade med en man på moped.

Efter olyckan kom föraren av personbilen – en kvinna i 75-årsåldern hemmahörande i Falun kommun – att åtalas vid Falu tingsrätt misstänkt för vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada.

Enligt åtalet hade kvinnan brustit i uppmärksamheten i samband med svängen och på så sätt orsakat kollisionen och mannens skador – hjärnskakning, sårskador, bröstsmärta, nacksmärta och smärta i ett ben.

Kvinnan själv hävdade att hon inte sett mopeden, trots god sikt, utan sa att den måste ha varit i hennes döda vinkel.

Rätten konstaterar dock att döda vinklar normalt brukar anses kunna föreligga då en förare tittar bakåt i sina backspeglar – något som inte var fallet vid den aktuella händelsen. Dessutom har kvinnans barnbarn, som färdades i bilen vid tillfället, sagt att hon såg mopeden.

De håller därför med om att kvinnan, i väsentlig mån, brustit i omsorg och varsamhet samt varit oaktsam och dömer henne därför för båda brotten – mot hennes nekande.

Påföljden blir 80 dagsböter à 40 kronor. Kvinnan ska även betala 800 kronor till brottsofferjouren.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons