Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monica från Dalarna kan bli Årets eldsjäl: "Jag vill fostra barnen till fina individer"

I 20 år har hon varit ledare för alla låg- och mellanstadiebarn i Falun som vill träna friidrott. Nu är Monica Sundin en av fyra finalister till Årets eldsjäl 2016 inom kategorin "ledare".

Annons

Monica Sundin från Falun kan bli årets eldsjäl inom kategorin

Redan som barn satt Monica Sundin från Falun hemma i köket och sorterade nummerlappar och skrev startlistor. Hennes föräldrar Barbro och Kurt drev nämligen under 30 år Falu IK-Friidrott och hemmet fungerade som kansli.

– Att intressera sig för idrott var självklart hemma hos oss, konstaterar Monica.

Hennes favoritgrenar var längdhopp och sprint, och redan som 12-åring blev hon Sverige-etta i längd på 5.01 meter.

– Jag tränade och tävlade aktivt till 17-årsåldern. Sedan fortsatte jag som funktionär.

För 20 år sedan, när hennes söner var små, bestämde hon sig för att istället bli ledare för de yngsta. Sedan dess har hon haft hand om träningen för alla låg- och mellanstadiebarn i kommunen som vill träna friidrott.

Hennes huvudfokus är, och har alltid varit, att få alla att känna sig välkomna och uppskattade, oavsett förmåga.

– Mitt mål är att sprida idrottens glädje, säger hon. Jag vill också fostra barnen till fina individer, som kan samspela och som behandlar varandra schyst. Det är minst lika viktigt som att lära dem friidrott.

Totalt lägger Monica, som jobbar heltid på Ica, mellan nio-tio timmar varje vecka på träningen med barnen. Utöver det är hon även med i föreningens styrelse och hjälper till vid tävlingar som speaker, arrangör och med förberedelser. Engagemanget är 100 procent ideellt.

– När folk säger att de inte har tid eller ork att engagera sig – och att de vill ha mer egentid – tänker jag att för mig är det tvärtom: Engagemanget för barnen ger mig energi. Jag längtar inte hem till tv-soffan när jag är trött efter jobbet. Jag behöver bara gå till friidrottshallen och se barnen studsa in med förväntansfulla ögon – då fylls jag av glädje och kraft.

Och nu ger hennes engagemang ytterligare utdelning. Hon är nämligen finalist i den landsomfattande tävlingen Årets eldsjäl i kategorin ledarskap, utlyst av den ideella organisationen Folkspel.

www.aretseldsjal.se kan du rösta på Monica.

Eldsjälsgalan arrangeras i mars nästa år. Monica Sundin slåss med tre andra kandidater om förstaplatsen.

Här kan du se Folklivs intervju med Monica Sundin inför Årets eldsjäl:

FAKTA: Monica Sundin

Ålder: 50.

Familj: Två vuxna söner.

Bor: Falun.

Gör: Friidrottsledare för cirka 150 barn som går låg- och mellanstadiet i Falun – en verksamhet hon drivit i 20 år. Hon är också med i föreningens styrelse och arbetar vid klubbens tävlingar.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons