Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderna femkampare i Falun

/
  • Karin och Erika Pershagen gör sig redo för att fäktas.
  • Fäktning ingår som en av fem grenar i modern femkamp. Pistolskytte, ridning, simning och löpning är de fyra övriga.

Annons

Fyra dagar i rad med träning från tidiga morgonen till sena kvällen sätter sina spår.

- Det känns i kroppen att man jobbat hårt i några dagar nu, säger 17-åriga Karin Pershagen som började med sporten för någon månad sedan. Hon och systern Erika har sysslat med simning och ridning tidigare och just lärt sig fäkta. Om några veckor ska de delta i sin första tävling.

- Det är variationen som är kul, men det kräver att man tränar mycket, säger Emma.

Skytte, simning, ridning, löpning och fäktning ingår i modern femkamp, en gren som svenskar tävlat framgångsrikt i genom hela förra seklet. En av de främsta, Claes Egnell från Falun som tagit ett OS-silver i Helsingfors i grenen och dessutom har nio SM-guld fanns på plats för att se nya talanger under måndagen.

- Det är en rolig och varierad sport, men tyvärr finns det inte så många som ägnar sig åt sporten i dag som det fanns på 40-talet när jag var aktiv, säger Claes som är 91 år idag.

Just nu har femkamparna ingen egen klubb i Falun utan ingår i Dalregementets IF:s fäktsektion där Jan Åslund är tränare, han ansvarade även för påsklägret som arrangerades på regementet.

- Det är tradition att det hålls ett påskläger för unga moderna femkampare i Sverige varje år. I år var det meningen att Karlskrona skulle stå som värd men de backade ur och det såg inte ut som om det skulle bli något läger, berättar Jan Åslund som beslöt sig för att flytta lägret till Falun i stället.

- Jag tyckte att det var viktigt eftersom vi fått två intresserade tjejer här i Falun, dessutom deltar några av mina fäktningselever också. Det vore roligt om den här anrika sporten fick en renässans.

Mer läsning

Annons