Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkta utpressare ska ha misshandlat man med stålverktyg

Två män ska ha utpressat en falubo genom att bland annat slå honom med ett stålverktyg i ansiktet. En av dem ska dessutom ha försökt tvinga till sig 100 000 kronor av en annan man genom att hota att lämna ut skadliga uppgifter om denne, samt ha misshandlat en kvinna vid flertalet tillfällen. Nu åtalas de.

Annons

Två män, en Borlängebo i 30-årsåldern samt en man i 45-årsåldern, hemmahörande i Gävle, åtalas vid Falu tingsrätt misstänkta för utpressning, grovt brott.

Enligt åtalet ska de, i juni förra året i Falun, med våld och hot tvingat en man att ge dem 25 000 kronor i kontakter samt en TV till ett värde av några tusentals kronor.

De ska bland annat ha slagit mannen med ett stålverktyg på ansiktet och huvudet samt sparkat och slagit honom på kroppen när han legat ner. De ska även ha dödshotat honom.

I andra hand yrkar åklagaren på att männen ska dömas för grov misshandel samt att Borlängebon ska dömas för medhjälp till utpressning, grovt brott, alternativt medhjälp till grov misshandel. Gävlebon nekar till brott. Det är oklart hur Borlängebon ställer sig till anklagelserna.

Gävlebon åtalas även för försök till utpressning samt grov fridskränkning.

Den första punkten rör ett brott som ska ha begåtts någon gång mellan den 16 december 2016 och den 6 januari 2017. Mannen ska då, genom olaga tvång, ha försökt förmå en man att betala 100 000 kronor, alternativt lämna egendom för ungefär motsvarande värde.

Han ska bland annat ha hotat med att offentliggöra skadliga och ofördelaktiga uppgifter om mannen, vilket bland annat skulle försvåra hans möjlighet till arbete och försörjning. Även här nekar Gävlebon till brott.

Vad gäller åtalet om grov fridskränkning rör det ett antal brott som ska ha begåtts mellan den 1 maj och den 31 augusti 2016 mot en närstående kvinna.

Han ska, vid dessa olika tillfällen, bland annat ha misshandlat alternativt ofredat henne genom att slå henne, dra ett säkerhetsbälte runt hennes hals, ta grepp om hennes strupe, knuffa henne mot möbler och dödshotat henne flertalet gånger, en gång samtidigt som han visade upp en yxa. Själv nekar han dock till alla anklagelser.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons