Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militärt övningsfält ska bli reaktionsområde

Nu börjar arbetet med att göra Myran i Falun till rekreationsområde. Dammar och rastplatser ska göra området attraktivt för friluftsliv.

Annons

Det gamla övningsfältet på Myran ska nu omvandlas till ett område med dammar, vattenspeglar, stigar och rastplatser. Falu kommun skriver på sin hemsida att man sedan 2012 jobbat med att utreda förutsättningarna för att utveckla Myran.

2015 köpte kommunen området av Fortifikationsverket, och nu sätter man alltså i gång arbetet med att göra om området. Man kommer börja med att färdigställa våtmarksdelen.

På området finns värdefulla naturmiljöer som gamla betesmarker och vattenmiljöerna vid Högbobäcken. Nu vill man återskapa en del av landskapet och samtidigt förbättra dagvattenhanteringen, då våtmarkerna kommer fungera som buffertar för att undvika att det blir översvämningar längre ned i vattensystemet.

Myranområdet har tidigare varit ett militärt övningsfält. Arkivbild.

Det första steget i projektet är att anlägga dammar och våtmarker, och sedan ska man färdigställa själva rekreationsområdet.

- Delen med våtmarkerna ska vara klara till sommaren. Den andra delen ska göras successivt efter det, men om det hinns med under 2018 eller får vänta till 2019 återstår att se, säger Thomas Jågas, kommunbiolog, i en kommentar på kommunens hemsida.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons