Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mediestaden visar upp sig

/
  • Malin Lagergren från Film i Dalarna påpekar att det varit ett tufft jobb för juryn att bedöma filmerna. Foto: Vanya Larsson-Lundin

Annons

Vidare berättar han att det här är första gången under festivalens åtta år som den äger rum i Falun, tidigare år har den varit i Avesta.

Festivalen pågår hela dagen, 33 filmer ska visas för att sedan bedömas av en jury som består av bland annat ordförande Ingvar Grau och Björn O Henriksson från SVT.

- Det har varit ett tufft jobb för juryn, det har kommit in totalt 50 filmer som de har tittat igenom och sedan bedömt vilka som kan vara med i tävlingen och vilka som kan få pris, säger Malin Lagergren från Film i Dalarna.

De filmer som vinner får gå vidare till ”Novemberfestivalen” som är en riksomfattande filmfestival i Trollhättan.

- Att få chansen att visa sin film där är en stor möjlighet för en ung filmskapare, fortsätter Malin Lagergren. Juryn består av kända personer inom filmbranschen.

Alla filmer som visas under festivaldagen är gjorda av ungdomar upp till 26 år, många är elever på medieprogram runt om i länet eller Mediehögskolan i Dalarna.

- Ungdomarna är Faluns framtid och genom att uppmuntra dem till filmskapande kan vi behålla Faluns profil som mediestad även i framtiden, förklarar Glen.

Hela iden med en filmfestival i Dalarna började för nio år sedan. Då ägde den rum i liten skala på Lugnetgymnasiet. När man märkte hur populärt det var bland ungdomar och hur många filmer som kom in bestämdes det att festivalen skulle utökas och flyttades till större lokaler i Avesta. Festivalen har blivit alltmer populär för varje år och nu flyttar den tillbaka till Falun.

Under dagen är alla som vill välkomma in för att se på filmerna som är en blandning av både kortfilmer och dokumentärfilmer.

- Det är roligt att se hur duktiga ungdomar vi har. Jag tror absolut att filmen har en stor plats i Falun i framtiden, avslutar Glen.

ANNA NILSSON, elev på Lugnets mediaprogram.

Mer läsning

Annons