Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat för 1,2 miljoner kastas av faluskolorna – varje år

Just nu pågår en kampanj för att minska matsvinnet på de kommunala skolorna i Falun. I dagsläget slänger man 67 ton mat varje år.

"Det finns alltid mat tillgänglig för oss. Jag tror inte man värderar mat på samma sätt som förr eller om man jämför med andra delar av världen, säger kommunens dietist Mathilda Strand.

Annons

Läs också: Musikteater kräver stopp för skolmat i Maximteatern

Falu kommuns skolor slänger i snitt upp mot 67 ton mat per år - en energiåtgång som motsvarar 17 varv runt våran jord. Siffrorna kan låta häpnadsväckande men Faluskolorna följer faktiskt"svinnsnittet".

– Det är ungefär där de flesta skolor i Sverige ligger, berättar Mathilda Strand, dietist på kommunen och aktiv i projektet mot att minska svinnet på Faluns skolor.

För att räkna ut snittet gjorde kommunen en mätning i våras. På nio utvalda faluskolor; Lugnetgymnasiet, Kristinegymnasiet, Västra skolan, Främbyskolan, Bjursås skola, Tegelbruksskolan, Montessoriskolan, Hälsingbergsskolan och Hälsinggårdsskolan. Där konstaterades det att skolorna i snitt slängdes 58 gram mat per person. Varje dag. Det vill man på sikt halvera.

Läs även: Svinnjägare på jakt hos City Gross

Om alla ton avskrapad mat omvandlas i fysiska pengar så har skolorna skickat ned cirka 1,2 miljoner i papperskorgen.

– Klart att man måste få kasta mat. Grundtanken är att väcka samtal och uppmärksamhet som förhoppningsvis kan förändra beteendet och förståelsen kring maten som serveras, berättar dietisten Mathilda Strand.

Mathilda understryker att all matproduktion kräver resurser av vår jord och därav en påverkan på klimatet. Självklart måste vi få använda de resurser som finns – för äta det måste vi ju. Men grejen är just när vi slänger mat i onödan. Utan att tänka.

– Det innebär också en onödig klimatpåverkan – och den behöver vi minska. Köken har redan gjort ett jättebra jobb för att minska sin egen svinnpåverkan, berättar hon.

Under tre veckor kommer kostavdelningen nu att genomföra nya mätningar på de berörda skolorna – för att sedan jämföra siffrorna från i våras. Förhoppningen är att uppmärksammandet bidrar till att siffrorna sänkts.

– Mat är faktiskt inte gratis. Den kostar pengar och den kostar klimatpåverkan.

Med pengarna man sparar kommer man att satsa på att köpa mer ekologisk mat och på sikt är ambition att halvera antalet ton. Man hoppas också att ändra attityden kring hur vi ser på vår tillgång på mat.

– Vi har ju ingen brist på mat i det här landet. Det finns alltid mat tillgänglig för oss. Jag tror inte man värderar mat på samma sätt som man kanske gjorde förr i tiden eller om man jämför med andra delar av världen, avslutar dietisten.

Läs också: Matsvinnet ett av Sveriges största klimathot

Mer läsning