Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Märkena är sexistiska och rasistiska"

/
  • Märken som upprör. Flera marknadsbesökare anser att klistermärkena är både rasistiska och förnedrande. Försäljarna menar å sin sida att det
  • Bara på skoj?

Annons

Malin och Markus Ragnegård brukar besöka marknaden under cruisingen i Falun. De har i flera år lagt märke till försäljningen av klistermärken med olika textbudskap under cruising-marknaden.

- Det är två stånd som säljer märkena, texterna är kvinnoförnedrande, mot islam och mot homosexuella, jag vet inte om det är någon folkgrupp över huvud taget som de har missat, säger Markus Ragnegård.

- Det är både sexistiskt och rasistiskt och det känns obehagligt att barn ska kunna gå här på marknaden och läsa sådant, säger Malin Ragnegård.

Stefan Lindell har sålt märken med olika textbudskap på marknader i Falun i flera år. Han menar att det bara är på skoj och ser inget rasistiskt, homofobiskt eller kvinnoförnedrande i dem.

- Jag ser inget fel med dem. Man får ta det med lite humor, säger Stefan Lindell.

Så du tycker det är okej att sälja märken där det står "Död åt alla homosexuella bögar"?

- Ja, varför skulle det inte vara det? Vi driver ju med allt och alla och vi tycker alla olika.

Stefan Lindell säger till tidningen att ingen som besökt hans stånd på torget har framfört några negativa reaktioner. Den andra handlaren säger också han att ingen framfört kritik och han resonerar på liknande sätt.

- Jag tycker att det är skojiga grejer, folk måste tåla skämt, säger mannen som inte vill ställa upp med namn eller bild i tidningen.

När tidningen går från hans stånd täcker han med svart tejp över några av märkena som sitter upptejpade på en skylt.

Två privatersoner som reagerat på märkenas budskap har hört av sig till polisen, som gjorde ett besök på marknaden redan på onsdagen men då inte kunde upptäcka något brottsligt. Polisen planerade att göra ytterligare ett besök på marknaden under torsdagen.

Fakta: Hets mot folkgrupp

  • Det är enligt lag brottsligt att medvetet, i uttalande eller i annat meddelande, sprida hot eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse, eller sexuell läggning.
  • Om brottet anses grovt är straffet fängelse i lägst sex månader och högst två år och om brottet anses vara ringa, till böter.
  • Domstolen särskilt beakta om innehållet varit särskilt hotfullt eller kränkande och om det spritts till ett stort antal personer.

Mer läsning

Annons